Angajatorii europeni caută muncitori români. 1080 de locuri de muncă în străinătate

E criză pe piața forței de muncă, în România dar și în alte zeci de state europene. Așa că nemții sau francezii promit salarii de mii de euro și caută forță de muncă la noi în țară. Asta, în timp ce România a hotărât să aducă mai mulți muncitori din țări exotice, pentru că sunt locuri de muncă vacante de luni de zile.

Nu e ţară din Uniunea Europeană care să nu dorească să angajeze muncitori români.

Spre exemplu, angajatorii din Portugalia caută în România peste 300 de culegători de zmeură, în timp ce în Spania ar fi nevoie de 150 de agricultori români. Maltezii vor din România şoferi de autobuz – peste 150 de oameni, în timp ce Marea Britanie caută în România măcelari, peste 50 la număr.

Se caută la fel de mult şi îngrijitorii la domiciliu. Italienii vor 40 de astfel de persoane. De asemenea, e nevoie de şoferi de camion în Germania, de muncitori calificaţi în construcţii, instalatori sau tehnicieni în ţări precum Cehia sau Belgia.

În total, în acest moment sunt disponibile, prin reţeaua EURES, aproape 1.100 de locuri de muncă pentru români în 16 ţări din Europa.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Angajatorii oferă salarii de peste 1,000 de euro, cazare la preţ redus sau o masă pe zi.

Specialiştii vorbesc de o criză de forţă de muncă în toate domeniile.

Se găsesc foarte greu muncitori și pentru piața internă. Așa că guvernul a hotărât ca în acest an să suplimenteze numărul străinilor din afara spațiului comunitar care se pot angaja în România, de la 5500 la 7000.