Antreprenor român din Italia, recruta muncitori la negru pentru șantiere. Trimis în judecată

Un om de afaceri român, de 20 de ani în Italia, a fost trimis în judecată fiind acuzat că din 2015 și până în 2021 a „angajat” 92 de lucrători la negru în companii care operează în sectoarele de construcții și nautic. Antreprenorul ar fi prejudiciat statul italian cu peste jumătate de milion de euro, precizează Toscana in Diretta.

Inspectorii Gărzii financiare italiene au executat un decret de sechestru preventiv de bunuri imobiliare și mobile în provincia Massa și Carrara: o porțiune dintr-o clădire din Carrara, unde românul este co-proprietar, un iaht de 10 metri, o parte din acțiunile unei firme și mai multe conturi curente, informează Toscana in Diretta.

Yahtul omului de afaceri român sechestrat de Garda Financiară. Sursa foto: Toscana in Diretta

Companiile omului de afaceri, ale căror sedii erau înregistrate în România, au rezultat a fi neoperaționale și de fapt serveau unui singur scop, cel de a recruta forță de muncă pentru Italia. Muncitorii, însă, în mare parte, lucrau la negru, fără ca cetățeanul român să plătească taxe și impozite, nici în România și nici în Italia. Declarația fiscală omisă se ridică la 585.000 euro.

Acest „modus operandi” i-a permis să acționeze în condiții de concurență neloială în sectoarele construcțiilor și nautice, realizând profituri mari nedeclarate autorităților fiscale italiene pentru 3 milioane de euro și generând o evaziune fiscală a veniturilor și TVA egală cu 830.000 euro.