Anunț pentru românii din Italia care doresc convertirea permisului de conducere

Începând cu luna iunie 2020, persoanele care doresc să-și convertească permisele de conducere românești în permise de conducere italiene nu vor mai avea nevoie de atestatul de autenticitate, solicitat uneori de birourile Autorității Rutiere (Motorizzazione Civile), se menționează pe pagina Facebook a Ambasadei României în Italia.

Ministerul Transporturilor italian reamintește direcțiilor regionale că, în conformitate cu Directiva 2006/126/CE, nu este necesar acest atestat pentru procedura conversiei permiselor, autoritățile competente din fiecare stat urmând a face verificări prin intermediul unui sistem electronic integrat.

Reprezentanții Ambasadei României în Italia fac următorul anunț, în sprijinul celor interesați:

Dacă întâmpinați dificultăți nu ezitați să prezentați circulara de la link-ul de mai jos la oficiul Motorizzazione Civile: https://roma.mae.ro/sites/roma.mae.ro/files/circolare_ministerotrasporti_giugno_2020.pdf

Nu puteți avea, simultan, mai mult de un singur permis de conducere emis în UE

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dacă vă mutați în altă țară din UE, în mod normal nu va trebui să vă schimbați permisul cu unul local. Totuși, dacă doriți, puteți face acest lucru în mod voluntar, solicitând un permis echivalent în noua țară de reședință.

Permisul de conducere românesc este valabil în Italia

Sistemul permiselor de conducere auto în Italia este pe bază de puncte. Fiecărui permis de conducere îi sunt alocate iniţial 20 de puncte, care se diminuează în cazul încălcării regulilor de circulaţie. Încălcarea regulilor de trafic atrage suspendarea permisului.

Atenţie! În primii doi ani de la obţinerea permisului, penalizarea este dublă.

Înmatricularea automobilului în Italia („Immatricolazione di un’automobile”)

Este interzis persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. (Legea nr. 132 privind convertirea în lege, cu modificări, a Decretului-Lege nr. 113 din 4 octombrie 2018). Persoanelor care încalcă dispozițiile prevăzute de textul normativ li se aplică sancțiuni administrative pecuniare, precum și măsuri complementare (ridicarea plăcuțelor de înmatriculare,  sechestrul autovehiculului, etc.).