Arestat șeful unui grup de proxeneți români care ducea fete la prostituție în Italia

Un bărbat român cu inițialele V.A.F., în vârstă de 28 de ani, acuzat ca fiind șeful unui grup infracțional organizat care recruta fete din România și le obliga să se prostitueze în provincia Bergamo, a fost arestat în Italia.

Cercetările au început în luna iunie când, din ordinul Direcției Naționale Antimafia (Direzione Nazionale Antimafia), a fost demarată o anchetă cu privire la un grup infracțional transnațional care opera între România și Italia. Investigațiile s-au făcut în colaborare cu autoritățile române. În luna iulie s-a format o echipă formată din carabinieri ai unității de investigații din Bergamo și ofițeri de poliție români, coordonată de Claudia Moregola de la Direcția Națională Antimafia din Brescia și de Iftode Iulian de la DIICOT.

Acuzațiile care se aduc grupului de infractori sunt cele de proxenetism, trafic de persoane și reducerea în sclavie cu circumstanțe agravante transnaționale. Opt persoane, membre ale clanului mafiot și toate de naționalitate română, au fost arestate în luna iunie, dintre care șapte în Italia, în localitățile Ghisalba și Calcinate și una în România. Lipsea doar V.A.F care era unul dintre șefii bandei, având sarcina de a racola fete în România, de a le organiza călătoria în Italia și de a-și gestiona apoi prostituatele încredințate lui.

Cercetările pentru găsirea și arestarea lui V.A.F. s-au concentrat în zona rurală a orașului Pașcani din județul Iași, dar în cele din urmă s-au primit informații că bărbatul român s-ar afla în Austria de unde tocmai se pregătea să plece spre Ungaria. Poliția austriacă l-a arestat la granița dintre cele două țări cu scopul extrădării sale în Italia. Astăzi, vineri, 2 august, l-au încredințat agenților de la punctul de frontieră din Tarvisio, după care a fost dus la închisoarea din Udine.

Arestați în Italia în iunie 2019 cu acuzația de proxenetism,  trafic de persoane și reducerea în sclavie cu circumstanțe agravante transnaționale. Foto: Corriere della Sera

Fetele erau racolate în România și erau mințite că în Italia vor primi un loc de muncă. Dar odată ajunse la Bergamo, erau sechestrate, bătute, amenințate, li se rețineau documentele de identitate de către infractori și erau duse pe stradă să se prostitueze. Fiecare dintre ele trebuiau să plătească 100-110 euro pe noapte proxenetului care răspundea de zona în care se prostituau.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„De-a lungul șoselei provinciale Bergamo 122, o femeie nu se poate prostitua liber, deoarece fiecare bucată de stradă este controlată de organizații criminale”, a explicat procurorul din Brescia, Carlo Nocerino , care a adăugat: „Fiecare fată trebuia să plătească 100-110 de euro pe noapte celor care își împărțiseră între ei teritoriile. Dacă nu putea plăti suma convenită, acumula datorii la proxenet.”

Toate fetele proveneau din zona rurală a orașului Pașcani. Mâna dreaptă a șefului bandei era o femeie română ce instruia fetele. Într-o interceptare telefonică a polițiștilor acesta se auzea spunând uneia dintre ele: „Așa am început și eu (se prostitua – n.r.), dar acum nu o mai fac.” Ancheta a pornit în urma denunțului uneia dintre fete care a reușit să fugă și să-și reclame agresorii la poliție.