Asistentă româncă din Italia cu coronavirus și-a contaminat mama care a murit singură, la spital

O asistentă medicală româncă din Abano, provincia Padova (Veneto), a fost contaminată cu noul coronavirus și l-a transmis mai departe mamei sale care nu a supraviețuit luptei cu boala. Luminița Aurora Chirculescu a murit marți, 14 aprilie, într-un spital unde era internată de aproape două săptămâni după ce a acuzat simptomele infecției cu Covid-19, relatează Il Gazzettino.

Anca Petrișor, în Italia din anul 1990, este asistentă medicală la Policlinica din Abano și locuia împreună cu fiul ei, Șerban și cu mama sa. Până când s-a infectat a lucrat cu bolnavii de coronavirus. După ce s-a constatat că este pozitivă la Covid-19, fiul ei, care lucrează și el ca tehnician radiolog, a fost pus în carantină la domiciliu împreună cu bunica lui.

Pentru Luminița Aurora Chirculescu a fost prea târziu, ea luase deja virusul de la Anca, fiica ei. A fost dusă la spital unde medicii au încercat să îi salveze viața, dar niciun tratament nu a dat rezultate.

„Când am văzut că mama nu se simte bine, am sunat la ambulanță – a povestit Anca care este copleșită de durere – și au internat-o la secția de boli infecțioase. A rămas acolo aproximativ patru zile cu simptome ușoare și părea că situația evoluează în bine. În schimb, la scurt timp după aceea, a fost transferată la Terapie Intensivă unde echipa medicului Eugenio Serra a făcut imposibilul, a avut multă grijă de ea, nu doar din punct de vedere profesional ci și uman. Din păcate, pe 14 aprilie, mama a murit, singură, fără îmbrățișarea familiei sale, în ciuda atențiilor și îngrijirii medicilor.”

Anca Petrișor este disperată și măcinată de sentimentul de vinovăție pentru că știe că ea a fost cea care a adus acasă coronavirusul venind în contact cu un pacienții infectați.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Port în suflet acest sentiment de vinovăție care nu va dispărea niciodată – a mărturisit Anca – nu mă pot ierta că nu am reușit să-mi protejez mama, în ciuda tuturor precauțiilor pe care le-am luat. Acest virus este cu adevărat îngrozitor și perfid. Mama era o femeie inteligentă, vrednică, plină de viață, era forța și punctul nostru de referință. Un sprijin moral de neînlocuit pentru mine și fiul meu. Din păcate acest virus malefic mi-a arătat ce înseamnă să fii în prima linie, să ai grijă de cei bolnavi, să ajuți pacienții să lupte împotriva infecției și apoi să nu mai poți face nimic pentru una dintre cele mai dragi persoane pe care le ai, mama ta.

Știu ce înseamnă durerea suferinței și a singurătății. Dubla mea experiență, mai întâi ca asistentă și apoi ca pacient, m-a făcut să înțeleg și mai mult valoarea profesiei mele. Le mulțumesc tuturor colegilor mei, medicilor din Padova, asistenților medicali și infirmierilor pentru că fac o muncă de excepție. Pe lângă tratamente oferă zâmbete și mângâieri pe care familiile pacienților spitalizați nu le pot oferi celor dragi.”

Ieri, corpul Aurorei Chirculescu a fost supus unei autopsii, pentru că „vor să înțeleagă de ce nu a funcționat terapia pe care au administrat-o”, a explicat fiica femeii. Acum, singura consolare pentru Anca este să poată să-i ofere mamei sale un ultim rămas bun și pentru a putea merge la cimitir a cerut să i se facă rapid testul care să demonstrează că este vindecată. „Insist să ni se facă testul mie și fiului meu, dacă este negativ putem cel puțin să mergem la cimitir, să ne luăm rămas bun de la mama.”