Asistentă româncă din Italia povestește cum este să lucrezi cu cei mai gravi dintre bolnavii cu coronavirus

Italia se confruntă cu o situație fără precedent în aceste zile, pandemia provocată de noul tip de coronavirus și care s-a răspândit în întreaga lume a copleșit sistemul sanitar italian. Spitalele private au oferit paturi în secțiile de Terapie Intensivă și mai mulți medici din privat au anunțat că vor lucra în spitalele publice pentru a ajuta sistemul.

Am reușit să vorbim cu o asistentă româncă în vârstă de 42 de ani care se îngrijește în Italia de bolnavii infectați cu Covid-19. Ea lucrează într-o secție de Terapie Intensivă a unui spital din Lombardia, intră zi de zi în contact direct cu cei mai gravi dintre bolnavi și a fost de acord să ne răspundă la întrebări, dar ne-a rugat să nu-i dezvăluim identitatea.

«Îmi fac doar datoria la fel ca toți colegii mei și medicii care au decis să nu renunțe, să nu fugă de pericol, să rămână în prima linie pentru mulțimea de persoane bolnave care „invadează” spitalele în momentul acesta», ne-a spus românca noastră când am felicitat-o pentru munca depusă într-un mediu ce reprezintă practic un permanent focar de infecție, chiar și pentru personalul sanitar în sine.

Pentru că nimeni nu este invincibil, asistenta medicală româncă ne-a mărturisit temerile ei în fața acestui virus: „Când sunt la muncă nu am timp să fiu îngrijorată sau speriată, ceea ce conteaz e asistența și ajutorul pe care îl pot oferi bolnavilor… În schimb, când ies de la muncă sunt o persoană ca ori care alta. Sunt îngrijorată mai mult să nu infectez eu pe alții, decât să fiu eu infectată. Acasă am doi copii care mă așteaptă când mă întorc de la muncă, ar vrea să mă îmbrățișeze, să mă sărute, aș vrea și eu, dar în momentul de față nu este posibil. Da, îmi este mult mai frică să nu infectez pe cei din jur, la serviciu avem materiale de protecție, toți încercăm să se protejăm cât mai bine, spitalul a pus la dispoziție tot ce este necesar în acest scop.”

Rotalianul: Cu ce simptome ajung în spital cazurile grave de infecție cu noul tip de coronavirus?

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Asistentă medicală: „Simptomele principale cu care intră la Terapie Intensivă sunt febra, grețurile, diareea și cel mai preocupant și periculos simptom, insuficiența respiratorie. Aceasta poate deveni foarte gravă în unele cazuri și poate provoca un șoc respirator care poate fi fatal pacientului.”

Rotalianul: Care este strategia terapeutică, ce tratamente imediate se aplică bolnavilor?

Asistentă medicală: „În ceea ce privește procedura terapeutică s-a instaurat un tratament standard care prevede tratament antiviral, antipiretic, antibiotic, vit.C și hidratare. Absolut toți pacienții cu Covid-19 de la Terapie Intensivă sunt în terapie cu oxigen. Unii doar cu masca de oxigen la volume foarte mari, cei mai puțini norocoși cu CPAP (presiune pozitivă continuă asupra căilor respiratorii), un sistem mecanic care ajută plămânii să mențină alveolele deschise. De la CPAP se trece la intubare unde plămânii sunt oxigenați exclusiv prin ventilator.”

Rotalianul: Cum a decurs activitatea ta în ultimele zile, orarul de lucru s-a respectat? Cu cât a crescut volumul de muncă?

Asistentă medicală: „În acest moment la noi situația este gravă, dar încercăm cu toate forțele să depășim momentul. Suntem toți uniți, ne facem treaba cât putem mai bine și asta ne va permite să depășim situația. Unii dintre asistenții sanitari au decis să rămână acasă, din teamă sau nu știu de ce, nu pot să îmi imaginez ce ar fi dacă toți am decide să rămânem acasă și să nu ne punem în pericol unde am ajunge? Un prieten din România m-a întrebat de ce nu stau acasă, m-a deranjat foarte tare, nu putem să fim atât de egoiști în fața unei probleme atât de grave.

Deși volumul de muncă a crescut în mod exponențial, încercăm să respectăm orarele de tură, unitatea unde lucrez a reușit să organizeze totul în așa fel încât să nu se intre în criză din punct de vedere al personalului sanitar.”

Rotalianul: Care este mai mult sau mai puțin media de vârstă a celor grav bolnavi?

Asistentă medicală: „Majoritatea pacienților noștri au între 60 și 85 de ani, dar avem mulți și sub 60 de ani. Și se moare în fiecare zi, e inevitabil din păcate…”

- Continuarea după publicitate -

Rotalianul: Aveți și pacienți de naționalitate română la secția de Terapie Intensivă?

Asistentă medicală: „Nu am întâlnit până acum români printre pacienții gravi cu Covid-19, cel puțin nu în unitatea noastră.”

Rotalianul: Ce părere ai, cum putem preveni contaminarea și să reducem pe cât posibil răspândirea bolii?

Asistentă medicală: „Probabil e inevitabil și vom fi toți încet, încet, infectați, pentru că ceea ce nu am reușit să evităm este pandemia. Pneumonia interstițială bilaterală provocată de Covid-19 este însă tratabilă aproape în toate cazurile (depinde dacă pacientul mai suferă și de alte patologii). În cazul unei pandemii, cum este cea de față, este destul de dificil să prevenim contaminarea, din cauza numărului mare de persoane infectate.

Singurul lucru pe care îl puteți face voi este să vă izolați pe cât posibil, să nu intrați în contact cu alți oameni, să nu fiți egoiști așa cum au făcut cei care au plecat spre țară în aceste zile punând în pericol pe cei de acasă. Nu am reușit să le înțeleg comportamentul, poate pentru că văd, zi de zi, dezastrele pe care le poate provoca acest virus în organismul uman.”