Asociația APS MAYA ETS din Italia, videoconferință pe tema muncii la negru, a pensiei comunitare și dificultăților generate de pandemie

Asociația APS MAYA ETS din Italia a organizat joi, 26 noiembrie, la ora 19.00, o videoconferință având ca temă riscurile muncii la negru, condițiile de obținere a pensiei comunitare, precum și dificultățile generate de pandemia de coronavirus în cadrul raporturilor de muncă. La eveniment au participat atașații pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României în Italia, Mirela Videa și Andrei Sfârloagă, președinta asociației APS MAYA ETS, dr. Ana Maria Ivan, medicul italian specialist în Medicina Muncii, dr. Piercarlo Minoretti și membrii ai comunității române.

Dr. Piercarlo Minoretii a informat asupra bunelor practici privind strategiile și măsurile adoptate la locul de muncă cu scopul limitării răspândirii coronavirusului și a riscului de îmbolnăvire. Medicul italian a reiterat importanța purtării măștii și a păstrării distanței față de alte persoane, a igienizării tuturor suprafețelor la locul de muncă și a instrumentelor folosite în procesul de lucru.

Problema muncii la negru a fost adusă în discuție de Andrei Sfârloagă, atașat pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României în Italia. „Avem în vedere implementarea unui protocol de colaborare între Inspecția muncii din România și Inspecția Muncii din Italia, pentru a reuși o colaborare directă, strictă, coerentă, astfel încât să reușim să identificăm într-un timp cât mai scurt, alături de colegii noștri de la Ministerul de Interne, rețelele de persoane așa numite caporali, sau intermediari, care aduc români la lucru în Italia, în mod ilegal.”

Încheierea unui contract de muncă este de mare importanță pentru lucrător, „un contract de muncă, fie el și cu normă redusă, pentru orice cetățean român care își desfășoară activitatea în Italia este efectiv ca o plasă de siguranță atunci când lucrează la înălțime.” O altă recomandare pentru românii care lucrează în Peninsulă este înscrierea într-un sindicat care tutelează drepturile lucrătorilor și acțiunea de a se adresa birourilor tip PATRONAT, ori de câte ori se simt nedreptățiți în raportul cu angajatorul.

Mirela Videa a vorbit despre condițiile de acordare a pensiilor comunitare, subiect care interesează din ce în ce mai mult comunitatea românilor din Italia. Un amănunt neluat în seamă de persoanele care își depun dosarele pentru pensie este că, de-a lungul anilor, multe femei și-au schimbat numele de familie în urma căsătoriei, a unui divorț sau în cazul când cetățenii români dobândesc cetățenia italiană și revin la numele de familie avut naștere.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Fiecare schimbare a numelui de familie determină o schimbare a codului fiscal italian (tip CNP – n.r.). Este foarte important ca persoanele care au avut de-a lungul timpului două sau mai multe nume de familie, și-au schimbat codul fiscal, să meargă la Agenzia delle Entrate unde să ceară unificarea codurilor fiscale. Altfel, există riscul ca o persoană să apară în evidențele INPS cu două identități diferite și de aici problemele care derivă”, a specificat Mirela Videa, atașat pe probleme de muncă și sociale în cadrul Ambasadei României în Italia. Toate informațiile despre pensia comunitară sunt publicate pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice la linkul: https://www.cnpp.ro/pensii-comunitare.

Videoconferința s-a încheiat cu dialogul liber dintre participanți și organizatori.