Asociaţia Europaeus: românii din Italia pot vota la alegerile europarlamentare din 2019. Mesajul ambasadorului George Bologan

Vineri, 23 noiembrie 2018, Asociaţia Europaeus a lansat la Roma campania de informare #IOVOTOUE şi #EUVOTER privind dreptul de vot la Alegerile Europene 2019 al cetăţenilor UE care trăiesc în Italia, transmite într-un comunicat Miruna Căjvăneanu, președinta asociației Europaeus. Din partea Ambasadei României la Roma, a fost prezent la eveniment domnul George Miloşan, ministru consilier, care a purtat un mesaj oaspeţilor asociaţiei Europaeus din partea Excelenţei Sale, domnul Ambasador George Bologan.

Lansarea campaniei a avut loc la centrul WeGil (Trastevere), în cadrul unui eveniment de anvergură intitulat „Vino să ne cunoşti”, organizat de CESV (Centrul de Servicii pentru Voluntariat din regiunea Lazio.

Voluntarii Asociaţiei au distribuit un ghid în limba română și italiană (poloneză /italiană, engleză/italiană), editat în cadrul campaniei Participation Matters, cu privire la dreptul de vot, precum şi pliante cu informații privind modalităţile de înregistrare pe listele electorale și termenul-limită pentru înscrieri.

Reamintim că cetăţenii europeni care locuiesc în alte ţări UE au dreptul să voteze la alegerile europarlamentare. Ei pot opta între a vota pentru un europarlamentar din propria ţară SAU pentru un europarlamentar din ţara unde are reşedinţa. Dacă aleg să îşi exercite dreptul de vot pentru alegerile europarlamentare italiene, trebuie să se înscrie pe listele electorale suplimentare, la Primăria oraşului unde locuiesc, până la data de 26 februarie 2019.

La Roma, din peste 93.000 de români cu reşedinţă, doar 1419 sunt înscrişi pe listele electorale pentru alegerile europene

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru a vota în capitala Italiei, de exemplu, cetăţenii europeni peste 18 ani trebuie să prezinte la Primărie (prin poştă, via email, sau direct la ghişeurile URP de sector) un formular care se va putea descărca şi online, însoţit de o fotocopie a documentului de identitate.

De asemenea, Asociaţia face un apel către organizaţiile europene de cetăţeni comunitari pentru a participa la campania de informare şi sensibilizare cu privire la dreptul de vot, prin distribuirea de materiale informative în comunităţile interesate. Una din primele organizaţii care au aderat ca parteneri este Centrul Europe Direct Botoşani, care va pune la dispoziţie materiale informative cu privire la dreptul de vot, având ca target în special românii din Italia care provin din judeţele Botoşani şi Suceava.

Donaţie de manuale în limba română

În cadrul aceluiaşi eveniment, la standul Asociației Europaeus, au fost donate familiilor cu copii care frecventează școlile primare peste 30 de manuale gratuite de limba română (clasa I-IV, cu CD-uri), oferite de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Asociația Europaeus: Donaţie de manuale în limba română din partea MpRP pentru copiii românilor din Italia

Corul QUINTAUMENTATA

În cadrul spectacolului care a încheiat evenimentul de vineri, a avut loc şi un moment muzical, foarte apreciat de public. Este vorba de un recital susţinut de corul multietnic Quintaumentata condus de maestrul Attilio di Sanza, având-o ca solistă pe tânăra solistă româncă Roxana Ene. Una din cele mai aplaudate piese a fost „Săracă inima mea” – în limba română.

Corul multietnic Quintaumentata având-o ca solistă pe tânăra solistă româncă Roxana Ene. Una din cele mai aplaudate piese: „Săracă inima mea”, în limba română

Mesajul E.S. domnul Ambasador George Bologan

„Redăm un fragment din mesajul trimis asociaţiei noastre de către Ambasadorul României în Italia”, transmite Miruna Căjvăneanu în comunicatul său:

„Integrarea comunităţilor de români în societatea italienă este un proces aflat în plină evoluţie, chiar dacă este vizibilă doar o pare a componentelor sale şi depinde – ca mod de desfăşurare – de vechimea comunităţilor, nivelul de cultură, standardul economic al acestora, presiunea social – culturală şi politică a mediului italian etc. Indiferent de opinia sau voinţa românilor, a membrilor societăţii italiene sau a autorităţilor, fie române sau italiene, integrarea nu poate fi oprită sau blocată, ci doar influenţată. (…)

Pornind de la această realitate, determinarea românilor din Italia să participe la viaţa politică şi administrativă a societăţii italiene ar trebui să devină o componentă esenţială a integrării comunităţii şi pentru iniţiativa dumneavoastră nu pot decât să vă felicit.

Această participare, atingând parametrii civici ai societăţii de primire, va asigura o serie de valenţa parteneriale benefice integrării. În plus, va avea efecte pozitive asupra relaţiilor intercomunitare actuale şi viitoare. Totodată, ca urmare a unor reaşezări disciplinare, va influenţa pozitiv participarea românilor la viaţa politică din ţara lor de origine, dar cu un bagaj politico – electoral occidental.(…)

Faptul că asociaţia dumneavoastră se ocupă de mai bine de 5 ani de informarea românilor cu privire la drepturile lor, în principal la dreptul de a vota în ţara de adoţie, mă bucură şi în acelaşi timp îmi întăreşte convingerea că nu peste multă vreme vom avea reprezentanţii noştri în structurile politice, locale şi centrale din Peninsulă la nivelul pe care îl merităm.”