Lansarea Asociației „Justiție pentru minori” – apărarea drepturilor copiilor și intereselor familiilor de pretutindeni

Luni, 6 decembrie 2021, începând cu ora 11:30, va avea loc prezentarea oficială a Asociației Justiție pentru Minori, la sediul din str. Stihii nr. 2B, et. 1 din Iași. Conferința, cu caracter interactiv, va putea fi urmărită și în streaming pe pagina de oficială de Facebook: https://www.facebook.com/justitiepentruminori.

Asociația a fost înființată în luna februarie 2021 de un grup de profesioniști români din diferite țări, cu experiență de peste 15 ani în domeniul justiției pentru minori și drepturile familiilor transnaționale și peste 300 de cazuri soluționate la activ cu minori din familii cu elemente de extraneitate (majoritatea români din diaspora). Proiectul are la bază necesitatea de a identifica și rezolva lacunele existente în domeniul juridic menționat pe plan național, dar mai ales pe plan european. Este prima de acest fel din țară și are ca scop crearea de grupuri de lucru cu experți din domeniul juridic și domenii conexe din România și UE în vederea îmbunătățirii justiției pentru minori.

În cadrul Conferinței vor fi prezentate principalele proiecte demarate de Asociație în domeniul Justiției pentru minori și familii, cu caracter de mobilitate, pe plan intern și pe plan internațional. Vor fi prezentați, de asemenea, membri din echipe de profesioniști și invitați din Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Italia, Lituania, Grecia, Belgia dar și de la Parlamentul European si de la Biroul European Coordonator pentru drepturile copiilor.

Iată câteva din proiectele în desfășurare care vor fi detaliate:

  • pe plan intern, a fost lansată colaborarea cu instituții și organizații importante, precum Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) cât și campanie de sensibilizare a tuturor instituțiilor competente cu veghere asupra interesului superior al minorului (Primării, DGASPC etc);
  • pe plan internațional, a fost demarată o campanie de sensibilizare și invitație la dialog adresată europarlamentarilor români și străini și de aderare la rețele de organizații care își propun obiective comune la nivel european în tema cooperării transfrontaliere cu scopul apărării interesului minorului, o premieră pentru România;
  • asociația, prin membrii echipei de experți, va oferi 5 consultanțe gratuite în domeniile: juridic, mediere, servicii sociale, voluntariat european și psihologie iar prin departamentul de voluntariat al tinerilor ajută la colectarea de donații din partea altor elevi și studenți din Iași și Cluj, pentru ca apoi să împartă daruri familiilor cu copii în situații de fragilitate socială.

Programul integral poate fi consultat pe site-ul asociației și respectiv pe pagina de Facebook.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform Institutului Național de Statistică a fost raportat un număr de 3,4 milioane de români cu reședința în străinătate

În fapt, este de notorietate că numărul real depășește cu mult această cifră, fiind vehiculat un număr de 8,9 milioane de români care trăiesc în afara granițelor. Această mobilitate masivă a cetățenilor români a generat situații juridice pentru a căror soluționare nu avem instrumente adecvate, în special pentru protecția minorilor.