Asociația româno-italiană Ovidio din Italia prezintă volumul „Non ne sapevo niente” de Ernesto Berretti

Sâmbătă 19 octombrie, ora 16.30, Asociația Ovidio din Chieri va găzdui prezentarea volumului „Non ne sapevo niente, Serbia 1995. Le rivelazioni di un Basco Blu”, Editura Oltre 2018. Autorul Ernesto Berretti se va afla în premieră în regiunea Piemont pentru a prezenta cititorilor romanul său de debut, care deja a avut un mare succes și la Academia României la Roma în luna iunie.

Evenimentul se va bucura de colaborarea Comitatului pentru Înfrățiri din Chieri, cât și a Comitetului pentru Pace și Cooperare. Lansarea se va desfășura în Sala Comollo din strada San Filippo 2, începând cu ora 16.30.

Născut în 1968 la Catania (Sicilia), Ernesto Berretti astăzi trăiește și lucrează la Civitavecchia, fiind subofițer în Serviciul Naval al Gărzii de Finanțe. Romanul său de debut, „Nu știam nimic”, a fost publicat în anul 2018, la Editura Oltre din Sestri Levante, p.294, în colecția Lecturi din lume, sub coordonarea lui Diego Zandel.

În anul 1995, din luna mai și până în decembrie, autorul a fost unul dintre cei 80 de angajați ai Gărzii de Finanțe din Nucleul U.E.O. Dunărea, la baza Calafat din sudul României. Contingentul lor, împreună cu personalul vamal, poliție sau jandarmi din Franța, Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie, Luxemburg și Belgia, trebuia să controleze traficul fluvial pe Dunăre, pentru a garanta embargo-ul împotriva Serbiei în contextul războiului balcanic din fosta Iugoslavie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După mulți ani în care a fost interiorizată, experiența trăită în tinerețe este rememorată de autor cu onestitate și pasiune, din perspectiva de acum a autorului, pe de o parte cu voința de a reda cât mai fidel experiențele puternice care l-au marcat în lunile acelea, iar pe de altă parte cu dorința de a înțelege și de a redimensiona acele experiențe și amintiri prin filtrul său actual. În prim-planul acestei evocări nu se află războiul din Balcani, ci lumea din acel microunivers pe care inițial personajul subofițerului îl asimilează cu întreaga Românie. Și, alături de personaje adevărate sau fictive care adaugă dramatism poveștii, în aceeași măsură este adus în prim-plan și demascat și spectrul dictatorului comunist, vinovat de a fi distrus economia națională și de a fi dus populația în pragul dezumanizării. Protagonistul este marcat de această experiență pe care a trăit-o cu curiozitate și compasiune și din care, peste timp, trage învățăminte pentru viață, alegând să demaște preconcepții și stereotipuri ale celor care pătrund într-o lume despre care „nu știau nimic”.

În cadrul prezentării care va avea loc la Torino, autorul va proiecta o serie de imagini din 1995 realizate chiar la locul unde se afla Baza U.E.O. din România. Intrarea va fi gratuită în limita locurilor disponibile. Evenimentul se va încheia cu un mic bufet oferit de Asociația italo-română Ovidio din Chieri, se menționează pe site-ul asociației.

Ernesto Berretti. Foto: profilul Facebook