Asociația Politeia din Italia: Sesiuni de informare privind importanța participării românilor la viața politică si socială din Peninsulă

În conformitate cu programul anunțat anterior, Asociația Politeia din Roma, care grupează parte din consilierii români aleși în Italia, a organizat la Milano, la sediul Consulatului General al României o masă rotundă având ca subiect participarea conaționalilor noștri la viața politică si socială în Peninsulă.

Evenimentul – primul din cadrul proiectului „Sunt informat, particip și decid” s-a desfășurat pe 28 iulie ac. și a fost deschis de consulul Florin Pascu, gerant interimar la CG Milano.

Sursa foto: Asociația Politeia

George Miloșan (fost diplomat în Italia) a făcut o paralelă (cu multe exemple) între evoluția politică a comunității italiene din Statele Unite și cea a diasporei românești din Italia; totodată, a reliefat necesitatea participării românilor la viața politică italiană nu doar ca o componentă a procesului de integrare, ci și ca factor esențial al relațiilor intercomunitare prezente și viitoare.

Sursa foto: Asociația Politeia

Au intervenit membri ai mediului asociativ din capitala lombardă, președinți de asociații, români care au candidat la alegerile locale din Italia. Manifestarea a fost moderată de Irina Ilona Lazăr, președintele Asociației Politeia.

Pe 19 iulie a avut loc la Torino a doua etapă a proiectului, la sediul Primăriei Torino, eveniment organizat cu sprijinul Consulatului General al României din localitate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Sursa foto: Asociația Politeia

În deschidere au luat cuvântul d-na Ioana Gheorghiaș – consul general – și d-na Giovanna Pentenero – delegata pe probleme europene din cadrul Primăriei Torino.

Au conferențiat: George Miloșan, cu o temă legată de evoluția politică a comunității românești din Italia, pornind de la rădăcinile istorice ale procesului integrării și prof. Giorgio Giavarra, al cărui cadru tematic a fost axat pe necesitatea unui marketing politic adecvat atunci când românii se hotărăsc să participe la viața politică a comunității gazdă.

Au intervenit: Paul Vatamanu – vicepreședintele Asociației Politeia și președintele Consiliului Comunal din Azzano Decimo – regiunea Friuli Venezia Giulia, Carmen Paius – consilier Primăria Scurzolengo, regiunea Piemont, Marius Lupașcu – fost consilier Primăria Pinerolo, Mihaela Gabor – fost consilier Primăria Druento.

Manifestarea, moderată de Irina Ilona Lazar a avut loc în Sala della Congregazione de la Primăria Torino. Proiectul „Sunt informat, particip și decid” se bucură de sprijinul financiar al Departamentului Românilor de Pretutindeni.