Asociație românească din Italia formată în mare parte din „badante”, omagiată în presa locală

Fotografii frumoase în care zâmbesc români, bărbați, femei, copii îmbrăcați în portul național popular, au umplut paginile unui ziar local din Italia. Il Tirreno a publicat recent un amplu articol despre evenimentul pe care Asociația Evrika din Pistoia l-a organizat cu ocazia Zilei Naționale a României de la 1 decembrie.

Pagină din Il Tirreno, dedicată evenimentului organizat de Asociația românească Evrika

Asociația românească Evrika reunește o mare parte din comunitatea românească din Pistoia și ca multe alte organizații și asociații românești din peninsulă, la 1 decembrie a omagiat Ziua Marii Uniri și Ziua Națională a României. Cu costume, dansuri și muzică tradițională, care nu au putut trece neobservate de comunitatea italiană.

La eveniment au participat și alte asociații din Pistoia, precum și colaboratori cum ar fi: Coop Pistoia și Cesvot Pistoia.

În deschidere a luat cuvântul Daniela Stoica, președinta asociației Evrika, după care au urmat saluturile lui Igli Zannerini, președintele Avis, și cel al lui Marco Leporatti, reprezentând filiala Coop din Pistoia. Pe scenă s-au derulat apoi programe artistice cu dansuri și cântece populare și patriotice românești.

Daniela Stoica, președinta Asociației Evrika

Grupul Fantezia a interpretat o suită de dansuri tradiționale, în timp ce Adriana și Mihaela Dasca au interpretat melodii populare. Au recitat poezii, Anicuța Vișoiu, Frațilă Victorița si Băbicianu Teodora.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În cadrul evenimentului, ne-a declarat Daniela Stoica, s-a organizat o loterie din vânzarea biletelor, iar banii au fost direcționați la asociația „Vreau să ajut” din orașul Bacău pentru cadourile a 200 de copii dintr-un sat sărac din acest județ.

Il Tirreno precizează: „Voluntarii din cadrul asociației Evrika – femei care lucrează în general ca îngrijitoare – colaborează, de asemenea, cu diverse asociații, precum Cesvot și Avis, și reprezintă cea mai mare comunitate de donatori străini din oraș.”

1° Dicembre Festa della Romania

Gepostet von Igli Zannerini am Sonntag, 1. Dezember 2019

Comunitatea românească din Pistoia numără peste trei mii de persoane și este a doua ca număr după cea albaneză.

@rotalianul