Au furat 43 de stupi de albine. Patru români denunțați în Italia

Carabinierii din localitatea italiană Voghera, provincia Pavia, au denunțat în stare de libertate patru cetățeni români acuzați de furtul și vânzarea ilegală a mai multor stupi de albine. Potrivit anchetatorilor, există o întreagă rețea care se ocupă cu furtul și vânzarea stupinelor pe piața neagră, între Italia și România.

Ancheta a început după ce în lunile aprilie și iunie ale anului trecut au avut loc mai multe furturi de stupi din localitățile Silvano Pietra și Cornale, ambele din aceeași provincie menționată mai sus. Un alt furt asemănător a avut loc în luna martie a acestui an, în localitatea Pontecurone din provincia Alessandria. În total, din cele trei localități au fost furați 43 de stupi de albine, scrie ziarul local Prima Pavia.

Potrivit sursei citate, firul anchetei i-a dus pe anchetatori la făptașii acestor furturi, fiind denunțați astfel doi cetățeni români: T.I. și M.N., amândoi în vârstă de 35 de ani. Ulterioare investigații au condus la descoperirea unor stupi furați într-o stupină din Voghera care aparține unei românce de 30 de ani cu inițialele G.F. Carabinierii au găsit în posesia femeii 23 de stupi de albine, dintre care 4 făceau parte dintre cei furați din Pontecurone.

Femeia română a încercat să justifice posesia stupilor prezentând niște chitanțe primite de la un apicultor român, M.C., în vârstă de 43 de ani și rezident în Rocca Susella. Verificările militarilor au scos la iveală însă faptul că acele chitanțe aveau scopul doar de a demonstra o vânzare fictivă și nu a existat o tranzacție reală. G.F. a fost denunțată astfel de carabinieri pentru primirea de bunuri furate, în timp ce M.C. este acuzat de favorizarea unei infracțiuni.

Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca în spatele hoților de stupi să existe o întreagă filieră infracțională care vizează alimentarea unei piețe clandestine între Italia și România. Potrivit Federației Apicultorilor din Italia, furtul stupinelor întregi indică existența unei adevărate piețe clandestine care pune în dificultate producătorii de „nectar al zeilor”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI