„Aurul roșu” din Italia riscă să rămână pe câmp. Lipsește forța de muncă și prețul pe piață este prea mic

Culturile de căpșuni din mai multe ferme italiene rămân neculese din cauza lipsei de forță de muncă și a prețurilor mici pe kilogram, a declarat Vincenzo Padula, 55 de ani, producător local din zona Policoro, în Basilicata.

Regele de necontestat în cultura agricolă este căpșunul pentru toată suprafața numită Metapontino, teritoriu la Marea Ionică ce se întinde pe aproximativ 800 km pătrați, în provincia Matera din regiunea Basilicata și într-o mică parte din Puglia și Calabria.

„Aurul roșu”, cum îl numește publicația La Gazzetta del Mezzogiorno, peste câteva zile s-ar putea însă să fie lăsat pe câmp din cauza lipsei de forță de muncă și a remunerației scăzute a produsului pe piață.

„În ultimele zile – declară Vincenzo Padula – s-au înregistrat temperaturi record de 30 de grade. Este nevoie ca produsul copt să fie recoltat, dar forța de muncă este puțină”.

Pentru lucrătorii sezonieri din state non UE sunt necesare vize de muncă: „Procesul birocratic este greoi. Odată cu războiul din Ucraina, de altfel, intrările de migranți în țara noastră au scăzut. Mulți muncitori au optat pentru Germania și Spania. Ne putem baza doar pe cetățeni albanezi, români și bulgari”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Și italienii? „Mulți preferă să primească venitul din cetățenie decât să lucreze în câmp. În acest moment, compania noastră agricolă are aproximativ cincizeci de muncitori. Am avea nevoie de cel puțin de două ori mai mulți!”, a mai precizat Vincenzo Padula.

„Un muncitor primește în medie 42-43 de euro pentru 6 ore de muncă. Pe lângă plata muncitorilor se adaugă costurile de transport și ambalaj, iar căpșunile le vindem cu cel mult 2 euro pe kg. Nu se prea merită, mulți producători au decis deja să renunțe la recoltarea produsului”.

Distribuie acest articol