Autobuz prăbușit în Italia, au fost elucidate cauzele. O familie de români a murit în accident

Un raport tehnic recent realizat la cererea Parchetului din Veneția a stabilit că tragedia de la Mestre, în care un autobuz s-a prăbușit de pe un viaduct, a fost cauzată de un defect mecanic major, informează La Repubblica.

Incidentul a avut loc în seara de 3 octombrie 2023, ducând la moartea a 22 de persoane, inclusiv doi copii.

Printre victime se numără și șoferul autobuzului, Alberto Rizzotto, precum și patru cetățeni români.

photo_2024-06-21_15-24-15

Defecte mecanice și bariere inadecvate

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Raportul tehnic arată că autobuzul a devenit de necontrolat din cauza ruperii unui element de fixare la sistemul de transmisie și a piesei care leagă sistemul de direcție.

Aceste defecțiuni au împiedicat șoferul să controleze vehiculul, care a ieșit de pe carosabil și s-a prăbușit.

Procurorul-șef din Veneția, Bruno Cherchi, a declarat: „Ruptura articulației de direcție, care permite rotația și mișcarea controlată a componentelor sistemului de direcție, a cauzat imposibilitatea șoferului de a controla vehiculul.”

În plus, raportul subliniază că barierile de protecție laterale ale viaductului erau inadecvate și nu au fost niciodată întreținute corespunzător.

„Consilierul tehnic a evidențiat că aceste bariere erau deteriorate”, a adăugat Cherchi. Acum, se investighează dacă starea barierelor a contribuit direct la accident.

Excluderea distragerii atenției șoferului

Investigațiile asupra telefonului mobil al șoferului și imaginile de pe camerele interne ale autobuzului au exclus posibilitatea ca șoferul să fi fost distras în momentul accidentului.

În seara incidentului, Alberto Rizzotto transporta un grup de 35 de turiști de la Veneția către Marghera, la campingul Hu, unde erau cazați.

Autobuzul electric, produs de compania chineză Yutong, a derapat spre dreapta, lovind în mod repetat bariera de protecție înainte de a cădea de pe viaduct, la o viteză de 5-6 km/h.

Impactul a provocat un incendiu de mică amploare, dar 21 de persoane au decedat pe loc și un alta la spital, câteva luni mai târziu.

Printre victime s-a numărat și o familie întreagă de români, părinții cu doi copii

În accident a murit familia Ogrezeanu, formată din: Aurora Maria, în vârstă de 8 ani, Georgiana Elena, în vârstă de 13 ani, mama lor, Mihaela Loredana, 42 de ani, și tatăl Mircea Gabriel, 45 de ani.

photo_2024-06-21_15-23-32
Familia Ogrezeanu. Cei patru locuiau în Germania și erau în Italia într-o vacanță

Patru persoane au fost incluse în registrul suspecților pentru omor rutier, omor din culpă multiplă, vătămări corporale grave sau foarte grave și vătămări corporale din culpă.

Aceștia sunt trei angajați municipali (Roberto Di Bussolo, Alberto Cesaro și Simone Agrondi) și directorul general al companiei de transport La Linea, Massimo Fiorese, care deținea autobuzul și asigura serviciul de transport între Veneția și camping.

Investigațiile continuă pentru a clarifica toate circumstanțele accidentului și pentru a stabili toate responsabilitățile legale implicate.