Ce sunt avalanșele și cum putem supraviețui în astfel de situații

Prin avalanșe se înțelege alunecarea în pantă a unei cantități mai mici sau mai mari de zăpadă pe versantul sau pe valea unui munte. Cauza principală a avalanșelor este prăbușirea echilibrului tensional al zăpezii care, la rândul său, depinde de structura și stabilitatea “păturii albe”, de unghiul de înclinație a pantei. Toate influențate, desigur, și de factori meteorologici, de durata ninsorii și cantitatea zăpezii, temperatura și umiditatea aerului, vântul, etc.

Căderea masei de zăpadă poate fi foarte rapidă, aidoma unei căderi libere, atunci când pantele masivului montan sunt abrupte și/sau căderile de zăpadă sunt abundente.

O avalanșă poate duce la vale mii de tone de zăpadă, fiind precedată de o undă de șoc care spulberă și strivește orice se află în calea sa.

După modul de formare, avalanșele pot fi:

  • fenomene naturale declanșate de o supraîncărcare naturală de zăpadă;
  • cauzate de om, declanșate de trecerea unui schior, drumeț sau de altă intervenție umană accidentală sau nu.

După particularitățile stratului de zăpadă:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În funcție de particularitățile stratului de zăpadă afectat, avalanșele sunt de mai multe tipuri:

  • Avalanșe uscate care se produc atunci când zăpada este afânată și are aspect prăfos-grăunțos, cristalele de zăpadă fiind rotunde. Zăpada în amestec cu aerul formează aerosoli foarte periculoși pentru oameni, aceștia murind sufocați.
  • Avalanșe umede care se produc în straturile de zăpadă umedă și grea. Ele antrenează, în deplasare, cantități mari de zăpadă în lungul culoarelor de avalanșă și exercită presiuni mari aspra obiectelor din cale, distrugându-le.
  • Avalanșe în plăci care se produc prin desprinderea stratului superficial înghețat și a celui mijlociu, suprafața de desprindere fiind la contactul cu stratul bazal.

CUM PROCEDAȚI ÎN CAZ DE AVALANȘĂ:

Înainte de a pleca pe munte interesați-vă de condițiile meteo.

Anunțați cabanierului traseul pe care îl veți urma, și nu uitați telefonul mobil (atenție, bateria se descarcă repede la temperaturi scăzute). Câte un fluier este bun, mai ales că se poate folosi și în alte condiții (ceață, viscol etc).

Nu plecați singuri pe munte! Nu se merge în grup compact, ci la intervale de 10-15 m. În zone mai periculoase drumeții se pot asigura cu coarda – însă fără să se lege între ei!

Sunt recomandări care susțin utilitatea unui șnur legat de corp care poate fi observat ușor după declanșarea avalanșei. Atenție! Dacă legați șnurul de rucsac, înseamnă că doriți ca salvatorii să găsească rucsacul, nu pe voi. Șnurul se va lega de corp.

ÎN TIMPUL AVALANȘEI:

În timp ce zăpada se rostogolește peste voi, adoptați „poziția înotătorului” pentru a încerca să rămâneți la suprafață. Trebuie să „înotați” pe spate, cu picioarele întinse spre baza muntelui și capul în sus.

- Continuarea după publicitate -

Încercați să scăpați imediat de rucsac, și mai ales de piolet. Forța avalanșei nu vă va permite să vă folosiți de acesta, mai ales dacă nu aveți o pregătire temeinică; pioletul duce cel mai adesea la răniri grave. Schiurile sunt bune dacă se pot folosi (ieșire rapidă în lateral), dacă nu, vă vor încurca cu siguranță.

DUPĂ OPRIREA AVALANȘEI:

În caz că sunteți victimă: încercați, pe cât este posibil, să faceți mișcări cât mai ample ale corpului, în special ale capului, pentru a vă elibera sau măcar a vă lărgi zona cu aer din jurul vostru. Din cauza respirației, se formează în timp o crustă de gheață care blochează complet trecerea aerului.

Unele victime povestesc că nu reușeau să-și determine poziția corpului în spațiu: gravitația ne arată, prin căderea unor mici bucați de zăpadă, unde este „sus”. Dacă ai fluier, suflă cu spor. Dacă nu ai fluier, încearcă să strigi scurt și ascuțit – atenție la rezerva de aer, totuși.

Desigur, este uşor de spus şi greu de realizat, dar încercaţi să ţineţi o mână deasupra capului în timp ce avalanşa vă poartă cu ea. Acest lucru v-ar putea aduce două beneficii. Pe de-o parte, echipei de salvare îi va fi mai uşor să vă găsească, dacă aveţi norocul ca mâna să vă iasă din zăpadă, iar pe de altă parte, dumneavoastră vă veţi putea da seama în ce direcţie trebuie să săpaţi pentru a ieşi la suprafaţă.

În caz că sunteți salvator: păstrați-vă calmul, dar acționați extrem de repede. Statisticile spun că aproximativ 90% din victime trăiesc în următoarele minute după oprirea avalanșei. După o oră doar 50% mai trăiesc; după această durată, șansele de supraviețuire sunt tot mai mici. Totuși există cazuri în care victimele supraviețuiesc miraculos chiar și câteva zile.

Dacă (mai) aveți mobil și există semnal sunați imediat autoritățile de Salvamont. Trebuie să căutați cât mai grabnic victimele. Încercați să estimați deplasarea corpurilor, și căutați cu atenție șnurul roșu legat de victime.

Opriți-vă din loc în loc și ascultați cu atenție. Salvatorii trebuie să sondeze sistematic zăpada cu bețele de schi (fără rozete): dacă pătrunde este zăpadă, dacă se oprește mai aproape de suparafață poate fi un corp.

După ce găsiți o victimă, săpați cu grijă în jurul ei. Dacă respiră, nu mișcați corpul, poate avea traumatisme grave. Pericolul hipotermiei este real: încălziți victima cu haine și ceai fierbinte.

În afară de cunoștințele și abilitătile de a reacționa și acționa în cazul unei avalanșe, un rol important în supravețuire, a dumneavoastră sau a altei victime, îl are echipamentul.

Canalul WhatsApp Rotalianul - Revista Românului din Italia

Este bine să aveți cu dumneavoastră un aparat de emisie-recepție. Acesta vă poate salva viața pentru că datorită transmiterii și receționării semnalelor electromagnetice, în cazul în care rămâneți îngropat în zăpadă, semnalul de emisie-recepție le va permite celorlalți să vă găsească.

Starea zăpezii se poate schimba de la oră la oră, și semnele prevestitoare ale unei avalanșe sunt greu de citit chiar și de către cei cu experiență. Totuși, în zonele în care de-a cursul anilor au fost avalanșe sunt toate șansele să se mai declanșeze. Întrebați cabanierul despre aceste zone.

Traseele interzise iarna ar trebui să nu fie parcurse decât de cei care au o mare experiență și cunosc bine zona.