Avion prăbușit într-o pădure. Patru copii au supraviețuit singuri două săptămâni

Patru copii minori, dintre care unul de numai 11 luni, au supraviețuit timp de 16 zile în pădurea tropicală amazoniană din Columbia după un accident de avion petrecut la data de 1 mai 2023, în urma căruia au murit toți adulții de la bord, inclusiv mama lor.

Așa cum relatează BBC, agenția guvernamentală pentru protecția copilului din Columbia (ICBF) a declarat recent că a primit informații „de pe teren” și că minorii au fost găsiți într-o stare de sănătate bună.

După un uriaș efort de căutare, care a implicat peste 100 de soldați, avionul Cessna 206 a fost localizat luni, 15 mai 2023, la două săptămâni după ce a dispărut.

Deși motivul zborului operat de compania locală Avianline este încă necunoscut, avionul a dispărut de pe radar din cauza unei presupuse defecțiuni la motor.

Acesta decolase din Araracuara, un oraș situat la granița dintre departamentele Caqueta și Amazonas și zbura către San Jose del Guaviare, capitala departamentului Guaviare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Trupurile neînsuflețite ale pilotului, copilotului și Magdalenei Mucutuy, mama în vârstă de 33 de ani a minorilor, au fost găsite la locul accidentului din provincia Caqueta, undeva în mijlocul pădurii amazoniene.

_129758251_planefound.png
Avionul prăbușit. Foto: Armata Columbiană

Însă copiii – Lesly Mucutuy de 13 ani, Soleiny Mucutuy de 9ani, Tien Noriel Ronoque Mucutuy de 4 ani și Cristin Neriman Ranoque Mucutuy în vârstă de numai 11 luni – nu au fost găsiți nicăieri inițial.

În schimb, echipele de căutare au găsit indicii care arătau faptul că cei patru copii, care aparțin populației indigene Huitoto, au supraviețuit accidentului.

Autoritățile bănuiesc că cele două surori mai mari, de 13 și 9 ani, au avut grijă de cei mici și au încercat să găsească adăpost și să contacteze alți oameni.

Huitoto este o populație indigenă al cărui teritoriu inițial a fost situat în partea de mijloc a râului Caqueta și a afluenților săi și, conform Organizației indigene din Columbia (ONIC), trăiesc în „armonie” cu condițiile ostile din Amazon și păstrează tradiții precum vânătoarea, pescuitul și culegerea fructelor sălbatice.

Câinii de urmă ai căutătorilor militari au descoperit biberonul unui bebeluș, o pereche de foarfece, o agrafă de păr și niște fructe pe jumătate mâncate, precum și un adăpost improvizat din bețe și crengi.

700-2023051819439
Foto: Reuters

„Credem că minorii care se aflau la bordul avionului sunt în viață. Am găsit urme într-o altă locație, departe de locul accidentului, și un loc în care s-ar fi putut adăposti”, a declarat miercuri, 17 mai, colonelul Juan Jose Lopez.

De teamă că cei mici se vor rătăci din ce în ce mai adânc în junglă, militarii au mobilizat elicoptere care, din zbor, au redat cu ajutorul unor difuzoare puternice un mesaj înregistrat de la bunica lor în „limba huitoto”, prin care îi îndemna pe copii să rămână pe loc.

- Continuarea după publicitate -

„Lesly, îți cer o favoare, sunt eu, bunica ta, Fatima. Trebuie să stai pe loc pentru că Armata te caută pentru binele tău. Fata mea, îți mulțumesc că ești cuminte.

Dacă auzi difuzoare, stai acolo ca să te poată găsi și să te aducă acasă”, s-a auzit în acel mesaj, potrivit ziarului El Tiempo.

Căutarea a fost îngreunată de ploile abundente, dar Institutul pentru Protecția Copilului din Columbia a făcut cunoscut președintelui Columbiei, Gustavo Petro, că a primit rapoarte „de pe teren” că cei patru copii au fost găsiți de localnici.

Președintele a postat știrea pe Twitter, în care preciza că aceștia au fost găsiți „după o căutare asiduă”.

Confuzia a apărut însă atunci când forțele armate ale Columbiei au declarat că nu au reușit încă să ia contact cu copiii „din cauza condițiilor meteorologice dificile și a terenului dificil” și nu au putut confirma știrea salvării lor.

Între timp, Avianline, compania locală de zboruri care deținea avionul prăbușit, a făcut o declarație în care spunea că la rândul său a primit rapoarte potrivit cărora minorii au fost găsiți.

Unul dintre piloții companiei a aterizat în Cachiporro, o comunitate din apropierea locului accidentului. Acesta a aflat că localnicii au fost contactați prin radio dintr-o locație îndepărtată numită Dumar și i s-a spus că minorii au fost găsiți și vor fi duși cu barca la Cachiporro.

Compania Avianline a adăugat că nu poate confirma dacă informația este corectă, dar a subliniat că sosirea copiilor cu barca ar putea fi întârziată de ploile abundente care au făcut râul prea periculos pentru a naviga.

De asemenea, posturile de radio indigene au raportat că minorii au fost găsiți de un localnic și erau transportați pe râu la Cachiporro.

Canalul WhatsApp Rotalianul - Revista Românului din Italia

O perioadă, președintele Petro nu a mai dat nicio veste despre copii, de la tweet-ul în care a anunțat că au fost localizați.

Tatăl copiilor spusese mai devreme că nu renunță la speranță. Acesta a dezvăluit postului Caracol Radio că sora lui s-a pierdut odată în junglă timp de o lună și a reușit să se întoarcă.

În timp ce majoritatea presei a descris, cu un fel de indolență, evenimentul surprinzător drept un „miracol”, s-ar putea înțelege că instinctul de conservare și cunoștințele de supraviețuire arătate de copii, membri ai populației indigene Huitoto, au fost esențiale pentru a face față severității junglei columbiene timp de 16 zile.

Miercuri, 17 mai, președintele columbian Gustavo Petro a fost primul care a comunicat descoperirea copiilor rătăciți în junglă întregii sale națiuni, potrivit publicației sud-americane Urgente24.

„După eforturi grele de căutare ale forțelor noastre militare, i-am găsit în viață pe cei 4 copii care dispăruseră în urma prăbușirii aviatice din Guaviare. O bucurie pentru țară”, a scris Petro pe Twitter.

@rotalianul