Avion TAROM, reținut la sol pe un aeroport din străinătate pentru că nu a plătit compensațiile datorate pasagerilor

Compania aeriană de stat TAROM a întâmpinat o problemă neobișnuită la data de 25 octombrie 2024, când un avion al companiei a fost reținut la sol pe aeroportul din Amsterdam, Țările de Jos, din cauza neplății unor compensații datorate pasagerilor.

Zborul TAROM RO362, cu destinația București, a decolat cu o întârziere de o oră și jumătate după ce o companie olandeză specializată în recuperarea de compensații a blocat alimentarea aeronavei cu aproape 8.000 de litri de combustibil, informează Boarding Pass.

Măsura a fost luată ca o acțiune de executare silită în urma refuzului companiei românești de a plăti despăgubiri pasagerilor afectați de anulări și întârzieri, despăgubiri confirmate de instanțele de judecată între 2017 și 2021.

„După ani întregi de solicitări, [compania de recuperare] nu a avut altă soluție decât să recurgă la sechestrarea a 7.841 de litri de combustibil dintr-un avion TAROM pentru a asigura despăgubirile datorate pasagerilor afectați,” a transmis compania olandeză într-un comunicat.

Aceasta a precizat că TAROM a făcut numeroase promisiuni privind plata compensațiilor restante, dar acestea nu au fost respectate.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După intervenția companiei de recuperare a compensațiilor, echipajul TAROM a contactat conducerea, care a transferat suma datorată către creditor în aproximativ 40 de minute, permițând astfel continuarea zborului către România.

Potrivit declarațiilor firmei olandeze, aceasta reprezintă încă aproximativ 100 de pasageri care solicită compensații de la TAROM și care așteaptă soluționarea dosarelor.

„Sperăm că acest sechestru va asigura că aceste cazuri vor fi plătite rapid, fără să fie nevoie să mergem la extreme,” a conchis compania olandeză, exprimându-și speranța că TAROM va soluționa și alte cereri de compensații restante.

În industria aviatică, TAROM este cunoscută pentru dificultățile întâmpinate în plata compensațiilor legale către pasageri, fiind deschise mii de dosare în instanțele din România pe acest subiect.

Cu toate acestea, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) nu a inițiat vreo investigație oficială asupra practicilor TAROM în ultimii ani, deși nemulțumirile pasagerilor au fost semnificative.

- Mai multe după publicitate -