Avocată română din Italia, asistență legală gratuită în favoarea refugiaților ucraineni: „Am două motive pentru care m-am implicat”

O avocată originară din Focșani, județul Vrancea, care trăiește de 24 de ani la Villalba di Guidonia (Lazio) și își desfășoară activitatea la Tribunalul din Tivoli, se implică în aceste zile pentru a ajuta în mod gratuit refugiații ucraineni care au nevoie de consultanță juridică. Inițiativa aparține CNF (Consiglio Nazionale Forense) care a decis să vină în sprijinul refugiaților ucraineni prin organizarea unor „puncte de contact” în cadrul Barourilor italiene.

Avocata Narcisa Stoinoiu are 38 de ani și este președinte al Asociației Tinerilor Avocați, secțiunea Tivoli. Împreună cu doi colegi a răspuns imediat afirmativ la inițiativa CNF și gestionează acum „Contact Point”, activat de Ordinul Avocaților de la Tivoli pentru primirea refugiaților.

„Vom încerca să oferim refugiaților asistență legală, dar și alte proceduri birocratice în ceea ce privește statutul de refugiat în Italia”, a declarat avocata pentru Tiburtino TV.

Narcisa Stoinoiu a ajuns în Italia la 1 februarie 1998, când avea numai 13 ani. Împreună cu sora și mama sa s-a alăturat tatălui, care era deja în Italia de ani buni.

Motivele pentru care se implică activ în ajutorarea refugiaților ucraineni care sunt nevoiți să-și lase țara pentru a pleca din calea războiului sunt două:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Sunt avocat și cred că în aceste condiții este important să ofer asistență celor care au nevoie de ea, în acest caz vecinilor noștri ucraineni, apoi aș mai avea și un motiv de natură personală. Nu toți știu că eu am ajuns în Italia în februarie ’98 ca cetățean extra-comunitar și am fost nevoită să înfrunt și eu toate procedurile birocratice. Italia m-a primit cu brațele deschise, dar problemele legate de birocrație, care din păcate există, trebuie oricum rezolvate.”

Avocata Stoinoiu mărturisește că la început, când a ajuns în Italia, nu i-a fost ușor să se integreze ca adolescent. De la o zi la alta a fost nevoită să lase în urmă rude, prieteni, casa în care și-a petrecut copilăria și să se mute într-un loc necunoscut: „Nu mi-a fost ușor, mai ales la început când a trebuit să rup toate relațiile cu trecutul de până atunci. Apoi, încet, încet m-am integrat și acum Italia a devenit casa mea.”

„Contact point” din Tivoli va oferi așadar ucrainenilor care ajung în zona respectivă informații pentru recunoașterea statutului de refugiat, ajutor pentru cazare, sprijin alimentar, îngrijire medicală, reîntregirea familiei, cu referire în special la nevoile minorilor.

Mai jos, un video cu Narcisa Stoinoiu publicat de Tiburtino TV:

Distribuie acest articol