Badantă de naționalitate română acuzată în Italia că a furat peste 41.000 de euro de la bătrâna asistată

Monica Basanciuc, o badantă de naționalitate română în vârstă de 48 de ani, a fost acuzată de exploatarea vulnerabilității unei femei în vârstă de 79 de ani, domiciliată în capitala Italiei, căreia a reușit să-i fure peste 41.000 de euro în doi ani.

Evenimentele au început în anul 2017, scrie ziarul Il Messaggero, atunci când badanta a preluat serviciul în locuința Lorettei, o bătrână cu probleme de luciditate psihică și care avea nevoie de ajutor la domiciliu, potrivit presei din Roma.

Deși mergea la ea doar o dată pe săptămână, îngrijitoarea a reușit să-i câștige încrederea într-un timp scurt și să descopere informații importante, cum ar fi existența unui card bancar reîncărcabil, deschis în 2017, pe care Loretta uitase că îl deține.

Profitând de vulnerabilitatea mintală a bătrânei, între anii 2017 și 2019, Monica a organizat o serie de înșelătorii care i-au permis să-i fure victimei nu mai puțin de 41.300 de euro, așa cum a constatat CTU (Consultant Tehnic al Oficiului, post care se referă la acel profesionist ce lucrează alături de judecător).

Metoda de sustragere a banilor a fost foarte simplă: badanta a trebuit doar să o convingă pe Loretta să semneze cecuri bancare și să facă numeroase transferuri de pe cardul Unicredit (care era pe numele bătrânei) pe cardul reîncărcabil Postepay pe care Monica și-l însușise.

Astfel, după 115 retrageri, 15 cecuri emise, un virament bancar și mai multe transferuri instant, Monica a intrat în posesia comorii Lorettei. Pentru a se menține în formă, din acești bani furați ea și-a plătit abonamentul la sala de sport, apoi asigurarea auto și a cumpărat o perdea pentru balconul său. Plină de generozitate, pe banii altuia, românca a simțit nevoia apoi să-și extindă bunăstarea și asupra persoanelor sale apropiate.

În consecință, fără să știe, Loretta a ajutat din punct de vedere material la garantarea studiilor prietenului fiicei Monicăi, care s-a înscris la universitate. În plus, badanta a distribuit cecuri către doi vechi prieteni în schimbul banilor în numerar.

Conaționala noastră s-a simțit în siguranță și a fost convinsă că nimeni nu-i va descoperi înșelătoria, dar în final a avut de-a face cu Loretta care, în ciuda situației sale de sănătate compromisă, a avut un moment de luciditate în care și-a amintit brusc să-și verifice contul bancar și a observat lipsa banilor.

Astfel, pe 5 iulie 2019, Loretta s-a prezentat la secția de poliție din La Storta, a făcut o plângere și le-a vorbit carabinierilor despre îngrijitoarea română: „A venit o dată pe săptămână pentru a face curățenie în apartament și, pe lângă treburile casnice, a avut grijă de plata facturilor, m-a ajutat să retrag banii și a știut unde i-am pus în casă”, a denunțat victima la poliție.

Procurorul Maria Bice Barborini a acuzat-o pe badantă de exploatare a vulnerabilității și a subliniat circumstanța agravantă de a fi comis „abuz în relațiile casnice și prestațiile de muncă” în condițiile stării de „deficiență psihică” a bătrânei ce necesita ajutor.

Cu doar o lună în urmă, la Milano, o badantă din Republica Moldova în vârstă de 63 de ani a fost arestată sub aceeași acuzație în dauna bătrânului de 87 de ani pe care îl îngrijea, căruia i-a furat aproximativ 161.000 de euro, și-a cumpărat două case și a plătit toate datoriile pe care le avea.

Într-un alt caz, Cleopatra Vasile, o româncă în vârstă de 48 de ani, a fost acuzată de șantaj asupra unui bărbat de 88 de ani și a fost condamnată de Tribunalul din Verona la trei ani și patru luni de închisoare, după ce a postat fotografii intime cu acesta pe un site de întâlniri și a cerut apoi 650 de euro pentru a le șterge.

Prezumția de nevinovăție

În sistemul penal italian, prezumția de nevinovăție se aplică până la sentința definitivă. Prezumția de nevinovăție se bazează pe articolul 27 din Constituția Italiei conform căruia o persoană „nu este considerată vinovată până la condamnarea definitivă”.

Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol