Badantă de naționalitate română condamnată în Italia la 4 ani și jumătate de închisoare

M.T., o badantă de naționalitate română, în vârstă de 60 de ani, acuzată de rele tratamente și vătămare corporală gravă aplicate unei bătrâne de 82 de ani din localitatea Monterosi (Lazio), a fost condamnată joi, 15 septembrie, de Tribunalul din Viterbo, la patru ani și jumătate de închisoare, judecătorul considerând că bătăile încasate de octogenară au dus, după câteva luni, la moartea acesteia, informează Corriere di Viterbo.

De asemenea, inculpata a fost obligată de judecătorul Elisabetta Massini la plata unei sume provizorii de 10.000 de euro pentru fiecare dintre cele trei fiice ale victimei, în vederea unei despăgubiri mai substanțiale ce urmează a fi cuantificată în procesul civil.

Evenimentul principal s-a petrecut pe 1 iulie 2015, când badanta, aflată în stare de ebrietate, a bătut-o cu sălbăticie pe bătrâna care suferea de demență senilă și pe care trebuia să o îngrijească. La sosirea uneia dintre fiice, prima sosită la fața locului după alarma vecinilor, badanta era cu mâinile în gâtul mamei sale.

Pensionara a fost găsită de carabinieri și de salvatorii de la 118 în patul său, care era complet îmbibat de sânge din cauza unui dinte rupt din bătaia primită. Ea a fost transportată de urgență la spital. Îngrijitoarea a fost însă găsită într-o stare de confuzie, datorată stării de ebrietate în care se afla.

Bătăile primite de bătrână au necesitat îngrijiri medicale și un prognostic care estima 20 de zile ce au devenit 40. Lucrătorii sanitari de la secția de urgențe i-au găsit răni grave și vânătăi pe diverse părți ale corpului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În ciuda intervenției medicilor, care au făcut tot posibilul pentru a încerca să-i salveze viața, starea de sănătate a bătrânei s-a deteriorat progresiv în urma leziunilor suferite și câteva luni mai târziu a decedat.

Procesul a fost reluat în 2021 de la zero pentru un viciu de sesizare descoperit chiar în ziua sentinței de judecătorul Massini, în camera de consiliu. Inculpatei nu i s-a acordat nicio circumstanță atenuantă.

Fausto Barili, avocatul celor trei fiice ale victimei a declarat: „Suntem mulțumiți, după tot acest timp, s-a făcut în sfârșit lumină și dreptate. Așteptam de ceva vreme această sentință și pentru a onora memoria mamei lor!”