„Badantă” din Italia, a câștigat 140.000 de euro fără să facă declarația de venit. Deși lucra primea și „reddito di cittadinanza”

O femeie de origine română care presta servicii de îngrijitoare în Italia a fost descoperită de agenții de la Garda de Finanțe că primea ajutorul de venit minim garantat (reddito di cittadinaza) din partea statului, chiar dacă în acest timp lucra și avea un venit lunar din munca prestată. Potrivit site-ului oficial al Gărzii de Finanțe femeia ar fi primit 140.000 de euro în ultimii 4 ani și nu a făcut niciodată declarația de venit.

Femeia, în vârstă de 50 de ani, a lucrat în mai multe localități din preajma orașului Torino și nu și-a declarat niciodată veniturile la autoritățile fiscale. Sumele de bani câștigate au fost transferate în conturi curente din România.

Sursa citată susține că românca a câștigat aproape 140.000 de euro în patru ani lucrând ca îngrijitoare, dar beneficiind și de ajutorul din partea statului prevăzut pentru persoanele fără venit sau cu venit foarte mic. „Reddito di cittadinanza” i-a fost imediat revocat. El a fost obținut prin prezentarea unei documentații false.

Garda de Finanțe din Susa (Piemonte) continuă să facă cercetări în acest caz.

Comunicatul Gărzii de Finanțe italiene poate fi citit aici.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Declarația 730/2019 și modelul Unic sunt două modele de declarații fiscale italiene pentru veniturile încasate de la persoanele fizice.

Cine este obligat să depună declarația de venit?

  • lucrătorii care au schimbat locul de muncă pe parcursul anului;
  • cei care au primit un salariu de la doi sau mai mulți angajatori;
  • cei care au primit șomaj de la INPS;
  • lucrătorii care au un venit mai mare de 8.000 de euro pe an și nu au un angajator prin intermediul căruia le-au fost reținute taxele lunare la bugetul de stat („sostituto d’imposta”).

Lucrătorii casnici sunt obligați să își depună singuri declarațiile de venit

Angajatorul lucrătorilor din sectorul casnic nu reprezintă un substitut de impozit, adică nu poate reține impozitele prevăzute de lege în fișele de plată lunare, de aceea, lucrătorii casnici sunt obligați să își depună singuri declarațiile de venit.