Badantă din Italia: „Să vă povestesc cum am îngrijit o persoană bolnavă de Parkinson”

Maria, o îngrijitoare din Italia, a decis să împărtășească experiența sa din timpul cât a lucrat pentru o femeie afectată de boala Parkinson. Această poveste este un exemplu de empatie, devotament și iubire față de persoanele care au nevoie de îngrijire.

Palma, o femeie în vârstă de 70 de ani, suferea de Parkinson în stadiu avansat. Nu mai putea să își desfășoare activitățile zilnice în mod independent și depindea în totalitate de îngrijirea acordată de badanta sa.

Maria (nume schimbat pentru a-i proteja identitatea) a recunoscut că la început i-a fost dificil să se adapteze la situație. Nu mai avusese niciodată experiența de a îngriji o persoană cu boala Parkinson și s-a confruntat cu provocări care necesitau răbdare și învățare.

„Când am început să lucrez pentru ea, era deja într-un stadiu avansat al bolii Parkinson. Nu se putea deplasa independent și avea nevoie de asistență în multe activități zilnice, cum ar fi igiena personală, nutriția și menaj.

La început, a fost o provocare pentru mine. Nu am mai îngrijit pe nimeni cu Parkinson și m-am confruntat cu o situație dificilă. Palma era foarte rigidă și avea adesea spasme musculare care o făceau să sufere.”, a povestit Maria pentru AESDomicilio.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Lucrând opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, Maria și-a dat toată silința să aibă grijă de Palma. A învățat să-i cunoască boala, să se adapteze nevoilor ei și să creeze un mediu sigur și confortabil pentru femeia asistată.

Zilele începeau cu pregătirea micului dejun, inclusiv cafea și cornuri preferate de Palma. Apoi, Maria o ajuta pe femeie să se îmbrace și o însoțea în plimbări scurte în parc. Îngrijitoarea se ocupa și de treburile casnice, pregătea mesele și o asista pe Palma în timpul fizioterapiei.

În timpul liber, cele două petreceau momente prețioase împreună. Împărtășind povești de viață, citind cărți sau urmărind televizorul, se forma o legătură specială între ele.

„Seara, după cină, petreceam timp împreună. Palma mi-a povestit despre viața, familia și prietenii lui. Era o femeie foarte bine educată și avea multe povești interesante de împărtășit. Uneori ne uitam la televizor împreună sau citeam o carte.”

Îngrijitoarea a subliniat cum boala Parkinson reprezintă o provocare atât pentru pacient, cât și pentru familie, limitând calitatea vieții și generând tristețe și singurătate.

„Palma era o femeie puternică și curajoasă, dar uneori era tristă și singură. Pentru mine era important să fiu alături de ea, să o ascult și să o consolez.”

Experiența de a lucra ca îngrijitoare pentru Palma i-a oferit Mariei multe lecții de viață. A învățat să fie răbdătoare, empatică și adaptabilă.

Pe măsură ce timpul a trecut, boala pensionarei s-a agravat și a necesitat o îngrijire și asistență specializate. Familia sa a decis să o mute într-o casă de îngrijire special concepută pentru pacienții afectați de boala Parkinson.

Cu toate că această parte a experienței sale s-a încheiat, Maria consideră timpul petrecut alături de Palma ca fiind emoționant și semnificativ.

„Am avut norocul să cunosc o persoană extraordinară, care m-a învățat multe despre viață și iubire.

Sper că povestea ei îi poate inspira pe alți oameni să fie mai empatici și să aibă grijă de oamenii care sunt bolnavi și au nevoie de îngrijire.”