Badantă din Italia și soția pensionarului asistat, condamnate pentru omor din culpă. I-au dat să mânânce ciuperci otrăvitoare

Gianpaolo Mauri, un pensionar italian din localitatea Monguzzo, provincia Como din Lombardia, în vârstă de 83 de ani, și-a pierdut viața în luna noiembrie 2021, după ce a consumat un risotto preparat cu ciuperci culese din apropierea locuinței sale, fără a realiza că erau Amanita Phalloides, una dintre cele mai periculoase și letale specii de ciuperci.

1200-2024012722036
Specia de ciuperci Amanita Phalloides, care poate fi ușor confundată cu ghebele cu inel, în italiană denumite „chiodini”.

Confundarea acestora cu inofensivele ciuperci „chiodini” (ghebe cu inel în limba română) a avut consecințe fatale, relatează ziarul Il Giorno.

În urma acestui tragic incident, soția lui Mauri, Maria Cerliani, în vârstă de 85 de ani, și badanta lor, Elena Corai, 62 de ani, au fost acuzate de omor din culpă.

Soția bătrânului a fost cea care a gătit ciupercile, în timp ce îngrijitoarea a fost cea care le-a cules dintr-un câmp adiacent locuinței cuplului.

Niciuna dintre cele două femei nu și-au dat seama de pericolul pe care îl reprezentau ciupercile.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Atât pensionarul italian, cât și soția și badanta acestuia, au ajuns la spitalul Sant’Anna din Como la câteva ore după consumarea mesei, prezentând simptome severe precum greață, vărsături și dureri abdominale intense, care au indicat o posibilă intoxicație alimentară.

Confirmarea a venit de la un specialist, care a clasificat ciupercile ca fiind mortale. Din nefericire, starea de sănătate a lui Mauri, deja fragilă, s-a deteriorat rapid, ducând la decesul său în decurs de o săptămână.

Maria Cerliani și Elena Corai au suferit, de asemenea, consecințe grave din cauza intoxicației, care a afectat mai multe organe.

Pe baza declarațiilor date la spital și a probelor de ciuperci și risotto furnizate, autoritățile au putut reconstitui evenimentele.

Procuratura din Como, sub îndrumarea substitutului procuror Antonia Pavan, le-a înregistrat pe cele două femei ca fiind suspecte.

Deși au fost și ele victime ale acestei neglijențe, au fost considerate responsabile pentru decesul lui Mauri.

În urma unui acord cu procurorul, ambele au acceptat o condamnare la o pedeapsă de patru luni de închisoare, cu suspendare.

@rotalianul