O badantă italiancă trage un semnal de alarmă: „Lucrez la negru, familiile refuză să-mi facă un contract de muncă”

O îngrijitoare italiancă din Liguria denunță în mod public faptul că este constrânsă să lucreze la negru, deoarece: „Nimeni nu este dispus să-mi facă un contract de muncă”.

Femeia, în vârstă de 40 de ani, lucrează ca îngrijitoare de bătrâni: „Lucrez cu responsabilitate și pasiune, dar nimeni nu-mi face contract de muncă”.

„Când cer să fiu angajată îmi spun că, dacă plătesc contribuțiile la stat, cheltuielile pentru ei devin prea mari și nu și le permit”, a spus ea conform La Nazione.

Este astfel nevoită să lucreze fără contribuții sociale plătite, fără niciun fel de asigurare din partea INPS, fără drept la concedii de odihnă și medicale sau la indemnizație de concediere (TFR). O situație cu care se confruntă foarte multe lucrătoare din acest sector.

„Înainte lucram în spații de cazare pentru turiști, dar și acolo e multă muncă la negru. Apoi a trebuit să plec din cauza pandemiei și am găsit o alternativă ca îngrijitoare de bătrâni, meserie pe care o fac de doi ani”, a mărturisit femeia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ea lucrează pentru mai multe familii:

„La unii merg câteva zile pe săptămână, la o familie doar în weekend, iar la alta numai câteva ore. Orarii diferite, care au comun faptul că niciunul dintre ei nu mă angajează în mod legal”.

Îngrijitoarea a încercat să discute cu cei care beneficiază de munca sa, dar s-a lovit de refuzul lor, ca de un zid:

„Când încerc să abordez problema, ei spun că nu pot suporta toate cheltuielile, pentru că sunt prea mari contribuțiile și ar cheltui prea mult. Dacă nu-mi convine îmi pierd locul de muncă și sunt nevoită să rămân acasă, dar atunci? Ce fac? Că nici la șomaj nu am dreptul, pentru că am lucrat la negru.”

Un domeniu de lucru în care sunt posibile o multitudine de incidente casnice. Lucrând la negru, lucrătoarea nu este asigurată în niciun fel în astfel de cazuri:

„Riscul de accidente în casă este atât pentru mine, cât și pentru persoana asistată. De exemplu, într-o situație de rutină, cum ar fi igiena corporală a unei persoane în vârstă care are probleme de mobilitate. O duci la baie, nu se poate ține bine pe picioare, iar tu încerci să o susții, dar în timpul ăsta trebuie să o și speli sau să o schimbi de haine, atunci există riscul să cadă și să se lovească. Nu mai zic că și eu pot cădea odată cu ea.”

„Știu că în acest domeniu nu ești mult sigură pe locul de muncă”, a mai spus badanta referindu-se la mortalitatea ridicată a persoanelor asistate, din cauza vârstei înaintate și a bolilor.

„Nu este o meserie sigură și prin natura activității trebuie să ai anumite calității ca să o poți face: trebuie să ai răbdare cu bătrânii, să știi să-i asculți, să-i speli, să le dai medicamente. Pe scurt, cred că munca legală, cu contract, ne-ar fi de ajutor și nouă, și persoanelor asistate, pentru că, din păcate, accidente în casă se pot întâmpla tuturor”, este de părere îngrijitoarea.

Situația ei nu este una singulară:

„Printre cunoscutele și prietenele mele din zonă, care fac aceeași activitate, nu cunosc una să aibă contract de muncă. Suntem cinci-șase și, din păcate, avem aceeași soartă. Singurele care lucrează legal sunt cele care au contract cu cooperativele sau lucrează pentru ASL, dar salariile sunt foarte mici”, a spus femeia italiancă.

„Soluția, pentru mine, ar fi să urmez cursul de OSS (operator socio-sanitar). Cu această specializare sper să îmi pot îmbunătăți situația actuală, pe care sunt nevoită să o accept pentru că am de întreținut o familie. Între timp, sper să găsesc de lucru la o familie care să fie corectă cu mine și cu cei dragi.”

Aproape jumătate din lucrătorii din sectorul casnic (îngrijitoare, menajere, bone) lucrează în Italia la negru

781.000 de lucrători casnici nu au un contract de muncă în Italia, în timp ce la INPS sunt înregistrați 961.000 de lucrători în acest domeniu, conform informațiilor publicate de Il Sole 24.