Badantă din R. Moldova și fiica ei, acuzate în Italia că au furat peste 160.000 de euro de la bătrâna asistată

Două femei din Republica Moldova, o badantă în vârstă de 63 de ani și fiica sa de 47 de ani, sunt suspectate că i-ar fi furat peste 160.000 de euro unei bătrâne de 87 de ani din localitatea Trezzano sul Naviglio, situată în sud-vestul zonei metropolitane a orașului Milano (Lombardia).

Un decret de sechestru preventiv a fost emis la data de 5 august de judecătorul de instrucție din Milano împotriva celor două suspecte, cu domiciliul în Galliate (Novara) și Trezzano sul Naviglio, și a fost executat de carabinierii din Corsico, potrivit unui anunț făcut public de Comandamentul provincial din Milano și citat de ziarul La Repubblica.

„Dispoziția – se explică în anunț – provine din procesul intentat de o bătrână de 87 de ani din Trezzano sul Naviglio, care suferă de patologii psihofizice grave, împotriva fostei sale badante și a fiicei acesteia, denunțând delapidarea totală a bunurilor ei”.

În valoare de circa 100.000 de euro, dispoziția a fost emisă pentru că cele două moldovence sunt considerate vinovate de abuz asupra unei persoane incapabile (cu circumstanţa agravantă a abuzului în relaţiile domestice, convieţuire şi ospitalitate) şi de spălare de bani.

Cercetările efectuate în urma anchetei declanșate după procesul intentat de victimă, în luna mai 2021, au scos la iveală faptul că suspectele ar fi reușit să-și însușească aproape 161.000 de euro în perioada ianuarie-aprilie 2021.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Badanta și fiica ei au convins-o pe bătrână să deschidă în comun un cont curent pe numele uneia dintre ele și să semneze o împuternicire generală pentru administrarea bunurilor sale. Aceste operațiuni ar fi fost justificate de necesitatea de a avea o mai mare libertate în asistența acordată bătrânei, în cea mai grea perioadă a pandemiei.

În urma investigațiilor bancare, carabinierii au descoperit că toți banii aflați în contul victimei fuseseră folosiți într-un timp foarte scurt pentru cheltuieli personale, pentru lichidarea unui împrumut și pentru cumpărarea a două case în provinciile Milano și Biella.

În afara acestor imobile, decretul de sechestru include și un autoturism, precum și banii din conturile curente ale celor două moldovence.