Badante în Italia: „Tredicesima” se primește împreună cu indemnizația de masă și cazare

Al 13-lea salariu sau „tredicesima” se acordă anual în luna decembrie de către angajatori personalului din domeniul asistenței casnice: îngrijitoare, menajere, bone  etc. conform articolului 39 din CCNL.

În plata celui de-al 13-lea salariu și a concediului trebuie să se recunoască femeilor care lucrează la post fix (cele care locuiesc la domiciliul persoanei asistate) nu numai retribuţia lunară, ci şi indemnizaţia de casă şi masă – indennità di vitto e alloggio (art.39, alin.1 din CCNL):

„Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, în luna decembrie, lucrătoarei îi revine un salariu suplimentar, egal cu salariul lunar pe care îl primește, care va include și indemnizația compensatorie pentru cazare și masă.”

„Tredicesima” constituie valoarea unui salariu în plus. Chiar dacă ați lucrat numai câteva luni, aveţi dreptul la al 13-lea salariu și concediu, calculat ca 1/12 din salariul mediu lunar, înmulţit cu numărul lunilor lucrate.

În plata celui de-al 13-lea salariu și a concediului trebuie să se recunoască femeilor care lucrează la post fix nu numai retribuţia lunară, ci şi indemnizaţia de casă şi masă (indennità di vitto e alloggio). Aceeași indemnizație trebuie luată în considerație și în calculul lichidării (TFR – Trattamento fine rapporto) și al concediului de odihnă.

Valoarea indemnizației de cazare și masă (vitto e alloggio) variază de la an la an și este redată în tabelul F anexat la CCNL.

Valorile pentru anul 2022 sunt:

  • Prânz și/sau mic dejun: 2,03 euro;
  • Cină: 2,03 euro;
  • Cazare: 1,75 euro.

Total: 5,81 euro pentru fiecare zi lucrătoare.

În concluzie, la plata celui de-al 13-lea salariu şi a concediului trebuie să se recunoască femeilor care lucrează la post fix nu numai retribuţia lunară, ci şi indemnizaţia de cazare şi masă (indennità di vitto e alloggio). Aceeaşi indemnizaţie trebuie luată în consideraţie şi în calculul lichidării (TFR – Trattamento fine rapporto) dar și al concediului de odihnă (ferie).

Pentru munca la ore nu există indemnizaţie de cazare și masă.

În articolul „Tredicesima” în Italia sau al 13-lea salariu, tot ce trebuie să știi despre plata acestui beneficiu găsiți detalii în ce privește plata celui de-al treisprezecelea salariu în Italia.

- Continuarea după publicitate -