Badantă moldoveancă din Italia la un pas de sinucidere, salvată în ultima clipă de carabinieri

O femeie moldoveancă în vârstă de 53 de ani, care lucra ca îngrijitoare de bătrâni în orașul italian Vercelli din Piemont, a fost salvată de carabinieri vineri, 8 ianuarie 2021, după ce a încercat să se sinucidă, mai întâi folosind un cuțit și apoi încercând să se arunce în gol pe o fereastră. Militarii au fost avertizați prin telefon despre intențiile femeii de o conațională de-ale acesteia care locuiește în Luxemburg, relatează publicația locală Prima Vercelli.

Potrivit sursei citate, carabinierii au fost contactați de moldoveanca din Luxemburg în dimineața zilei de ieri, avertizându-i despre o compatrioată, rezidentă în Vercelli, care avea gânduri negre și intenționa să-și pună capăt zilelor. Femeia care a cerut ajutorul carabinierilor nu avea, însă, mai multe informații despre locația exactă a prietenei sale, dar anchetatorii au reușit în cele din urmă să găsească adresa acesteia și s-au deplasat urgent la locuința ei pentru a salva-o.

Din nefericire, femeia moldoveancă nu a fost găsită la domiciliu, motiv pentru care carabinierii au fost nevoiți să continue investigațiile și au descoperit astfel că aceasta lucra ca badantă pentru o bătrână care locuia în centrul orașului. Ajunși la apartamentul respectiv, militarii au găsit-o acolo pe îngrijitoarea moldoveancă, extrem de agitată, iar într-o cameră din aceeași locuință se afla și bătrâna, în condiții bune de sănătate, în ciuda situației extreme.

La vederea forțelor de ordinelor, însă, moldoveanca de 53 de ani a intrat într-un dormitor, iar dintr-un rucsac a scos un cuțit mare pe care-l ținea în mână și le-a dat de înțeles militarilor că are de gând să se sinucidă. Unul dintre carabinieri, o femeie, a reușit să o oprească pe îngrijitoare înainte să-și ducă gestul la bun sfârșit, apoi cei doi militari au solicitat intervenția unei ambulanțe la apartamentul pensionarei italiene.

Cuțitul pe care îngrijitoarea moldoveancă l-a folosit. Foto: PrimaVercelli.it

Cu toate acestea, dramatica întâmplare nu s-a terminat acolo și, în timp ce așteptau cu toții sosirea personalului medical, femeia moldoveancă a început să opună rezistență din nou în fața celor doi militari și a deschis o fereastră pentru a încerca astfel să se arunce în gol. Carabinierii au reușit, însă, să o oprească la timp și de această dată, iar de îndată ce ambulanța a sosit la fața locului, femeia a fost transportată la spital. Ulterior, aceasta a fost internată într-o clinică psihiatrică din provincia Milano.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Bătrâna pe care îngrijitoarea moldoveancă o asista a fost lăsată apoi în grija familiei sale, mai precizează sursa citată.

Reamintim pe această cale tuturor românilor din Italia că avem la dispoziție linii telefonice și chat-uri online care pot ajuta oamenii să treacă peste aceste gânduri negre sau pot ajuta apropiații acestora să-i îndrume spre alegeri mai bune. Acestea sunt:

 • Telefono Azzurro (pentru persoane sub 18 ani)
   – http://www.azzurro.it
   – http://www.azzurro.it/chat.html (asistenţă prin chat)
   – Telefon 19696
 • Telefono Amico
   – http://www.telefonoamico.it
   – Telefon: 199 284 284

Tot pe teritoriul Italiei mai este în curs, proiectul ”Itaca”, care oferă ajutor, susținere, informații și instrumente utile pentru depășirea depresiei. Cei interesați pot suna la numărul verde:

800.274.274 sau pot trimite un e-mail la linea.ascolto@progettoitaca.org

Deasemenea, Fundația IDEA(Istituto per la ricerca e la prevenzione della depressione e dell’ansia), a pus la dispoziție numărul verde: 800 538 438.

Discuțiile cu persoanele calificate, ședințele cu psihologii, au toate un caracter de confidențialitate secret, nicio informație privitoare la pacient, la afecțiunile sale sau la terapia folosită nu pot deveni publice fără acordul expres al acestuia.