Badantă româncă agresată în Italia: „Voi, româncele, ați venit aici ca să ne furați soții”

Ziua de 3 august 2023 nu va fi uitată ușor de I.R., o româncă de 64 de ani, originară din Constanța, care de peste 20 de ani lucrează în Italia, la Torino, ca badantă. 3 august, ora 8:30 –  în cea mai cunoscută piață din Torino, piața Porta Palazzo – o dimineață ca oricare alta, dar care i-a lăsat semne pe viață.

Ea a povestit pentru Rotalianul episodul de agresiune căreia i-a căzut victimă:

„M-am dus la piața Porta Palazzo la Torino, lângă locul de muncă. Îngrijesc un bătrân, fac curățenie, cumpărături, de mâncare. Fac totul în casă. În acea dimineață m-am oprit să-mi iau o brioșă. Apoi am început să mă uit pe tarabe, pentru a cumpăra fructe. M-am oprit la una din ele, ca să iau piersici. M-am așezat la coadă, apoi, când a venit rândul meu, am cerut vânzătoarei să-mi cântărească piersicile: două kilograme de piersici, două de lămâi. De două ori i-am cerut, cu ton politicos. Dar nicio reacție din partea ei, ca și cum nu a auzit. Prima oară nu mi-am pus întrebări, m-am așezat în față, mi-am terminat de mâncat brioșa”.

În sfârșit, a treia oară, când nu mai era niciun alt client, românca a cerut din nou fructele dorite și a plătit. Vânzătoarea a început să umple punga, apoi a luat banii.

„I-am spus să scoată două piersici, care erau pe jumătate stricate”, povestește românca.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Atunci a început să vocifereze, nu am înțeles ce a spus, pentru că vorbea în dialect calabrez. Le-a pus pe cele stricate deasupra, anume. Când i-am atras din nou atenția, mi-a spus să-i dau plasa înapoi. Am întrebat-o dacă are ceva împotriva mea, mi-a spus că voi, româncele, ați venit aici ca să ne furați soții. Am crezut că m-a confundat cu cineva! Nu îmi venea să cred ce spune. Mi-a aruncat banii înapoi pe tejgheaua plină, 2 euro, au căzut printre fructe. Eram șocată, dar mi-am păstrat calmul. Atunci mi-a zis du-te de aici, bolborosea furioasă”.

Îngrijitoarea româncă nu își aduce bine aminte cum au decurs mai departe lucrurile:

„M-am îndepărtat, fără să recuperez banii sau plasa cu piersici și la un moment dat am simțit cum mă trage cineva în spate, de păr. Aveam părul prins în coadă. Nu mă așteptam să primesc pumni în spate. Mi-am pierdut echilibrul, îmi amintesc că am încercat să mă sprijin de niște lădițe, m-a scuturat de brațe, m-a împins. Am căzut. M-am trezit cu lume în jurul meu, am strigat Aiuto, aiuto! Vânzătoarea a început să strige către un tânăr de origine africană să aducă duba și să mă încarce, să mă ducă de acolo. Îmi căzuse celularul, geanta. Niște persoane mă udau cu apă pe față, doi băieți au încercat să mă ridice. Alții întrebau ce s-a întâmplat, alții filmau cu telefonul mobil. Un domn italian a spus să rămân acolo, să nu mă ridic, că vine poliția și ambulanța”.

La scurt timp au venit la fața locului agenții de pază din piață, apoi poliția și salvarea. „Am aflat mai târziu că acel domn gentil a sunat la poliție și a povestit ce s-a întâmplat”.

Românca a fost dusă la spital cu ambulanța, la urgență, cu dureri

„Mă durea tot, mai ales partea dreaptă, pe care căzusem, aveam piciorul umflat, genunchiul rănit. Am făcut analize, raze, mi-au dat prognoza prima dată de șapte zile. Durerile au continuat, am ajuns din nou de două ori la spital, mi-au mai dat 10 zile, apoi o altă săptămână. Trebuia să plec în vacanță, am anulat biletele”.

Calvarul româncei a continuat. După aproape două săptămâni de dureri, a făcut rezonanță magnetică și a aflat că va trebui să fie operată la menisc.

Cu toate certificatele medicale, s-a dus la poliție și a denunțat ce i s-a întâmplat:

„Am martori, dar din cei care au filmat, niciunul nu a venit să arate imaginile. Erau și români acolo, dar nu au venit să depună mărturie. Noroc de domnul acela italian care a chemat poliția și a povestit. Am aflat că vânzătoarea le urăște pe românce, pentru că soțul ei a plecat cu o româncă. Dar eu am 64 de ani, mi-am văzut mereu de treaba mea, în 20 de ani de Italia nu am avut nimic cu nimeni. Mereu am spus că trebuie să fim educați și să respectăm pe toată lumea”.

Românca a hotărât să apeleze la un avocat, să intenteze și o cauză civilă:

„Am cheltuit până acum peste 2000 de euro: spitale, bilete, taxi pentru că nu pot merge ca înainte. Am ratat vacanța, nu mai pot nici lucra bine. Am adunat tot și m-am dus la un avocat. Acum aștept să văd când voi avea operația”.

Femeia nu a avut o viață ușoară. Este văduvă și a crescut singură două fete. Una din ele studiază dreptul și a încurajat-o pe mama ei să ceară dreptate pentru ce i s-a întâmplat.

După agresiune, îngrijitoarea româncă a rămas cu un gust amar. A simțit pe pielea ei ce înseamnă ura și violența nejustificate, doar pentru că e româncă: „După 20 de ani, am ajuns să-mi fie frică să stau singură și să am coșmaruri. Tot mă întreb cum pot unii să generalizeze, să se ia de oameni nevinovați.”

În prezent, cazul româncei a fost preluat de un avocat italian penalist, care a asigurat-o că va reuși să obțină dreptate pentru episodul de agresiune al cărei victimă a fost și va primi despăgubiri pentru tot ce a suferit.