Badantă româncă arestată în Italia. A ținut bătrâna 7 ani în România și i-a furat peste 300.000 de euro

O badantă româncă a fost plasată în arest la domiciliu în Italia, fiind acuzată de abuz și deturnare de fonduri, după ce a ținut în România timp de șapte ani bătrâna pe care o îngrijea la Castagnole Lanze, regiunea Piemont și i-a luat peste 300.000 de euro din cont, relatează La Stampa.

Românca a profitat de vulnerabilitatea femeii bătrâne și a dus-o în România

Pensionara italiancă, în vârstă de 80 de ani, a fost ținută închisă în casa mamei badantei sale românce, fără să cunoască limba țării și fără un telefon mobil pentru a contacta pe cineva din Italia.

Calvarul său s-a încheiat pe 4 ianuarie 2024, când poliția judiciară a procuraturii din Asti a arestat-o pe badantă, o româncă în vârstă de 47 de ani, acuzată de înșelăciune a unei persoane incapabile și deturnare de fonduri.

Conform anchetei, badanta a reușit să sustragă 317.000 de euro din conturile victimei, dintre care 149.000 de euro au fost reinvestiți în achiziționarea unei tutungerii din provincia Cuneo, gestionată de rudele sale și pusă recent la vânzare de către autorea înșelăciunii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Situația a luat o întorsătură în vara anului 2023, când bătrâna a fost adusă înapoi în Castagnole Lanze pentru că mama badantei era sătulă să o țină „prizonieră”.

La întoarcerea acasă, pensionara a descoperit două lucruri șocante. Casa ei fusese complet renovată, dispărând astfel amintirile unei vieți și într-o porțiune a locuinței se mutaseră permanent câțiva membri ai familiei badantei, fără să plătească chirie.

Cu toate acestea, pensionara, deși petrecuse șapte ani în România, își amintea drumul către cazarma carabinierilor. În ciuda vârstei și a problemelor de sănătate, ea a reușit să ajungă acolo și a spus povestea ei militarilor italieni.

Bătrâna angajase badanta în 2014 pentru a o ajuta în treburile casnice și pentru îngrijirea soțului ei, grav bolnav, care a decedat în 2015. Badanta a profitat de slăbiciunile fizice și mintale ale văduvei pentru a rămâne în casa acesteia, obținând chiar o procură generală și o delegație bancară.

Carabinierii din Castagnole au documentat totul și au raportat cazul procuraturii. Inițial, autoritățile au alertat asistenții sociali, care au început procedurile pentru numirea unui administrator de sprijin pentru victima fără copii sau rude apropiate.

Investigațiile contabile au dezvăluit că badanta se pregătise chiar și pentru eventualitatea decesului victimei, făcându-se beneficiara unei polițe de viață de 120.000 de euro și a unui testament în care era numită unică moștenitoare.

Potrivit unui psihiatru, victima era deja vulnerabilă din 2015, din cauza dependenței afective față de soțul săi și a fricii de abandon.

În prezent se desfășoară o anchetă pentru a localiza fondurile sustrase, deși se crede că o bună parte din acestea au fost probabil deja cheltuite și nu vor mai putea fi recuperate.

- Continuarea după publicitate -

Între timp, badanta a fost plasată în arest la domiciliu.

@rotalianul