Badantă română aruncată în mijlocul străzii, cu piciorul amputat în urma unui accident la locul de muncă

Maria Crăciun este una dintre milioanele de români care au emigrat din România în ultimii ani. Cauzele le cunoaștem cu toții: sărăcia, scăderea drastică a nivelului de trai, imposibilitatea de a face față cheltuielilor minime impuse de necesitățile zilnice, etc.

Ca mulți dintre noi, Maria nu stă prea mult pe gânduri și mânată de nevoi ia drumul străinătății. Drum care a dus-o în data de 20 iunie 2009 în Italia, la Porto d’Ascoli – San Benedetto del Tronto din provincia Ascoli Piceno (Marche).

Localitate pe malul Mării Adriatice, unde Maria a început imediat munca într-o familie de italieni ca îngrijitoare a bătrânei familiei, o doamnă de 92 ani căruia Maria trebuia să îi asigure asistența 24 de ore din 24.

Nu se plângea Maria, nu era ușoară munca ei dar încerca să fie responsabilă și să îi asigure bătrânei toate condițiile pentru ca aceasta să ducă o viață liniștită și să-și trăiască în pace și seninătate ultimii ani ai vieții. Singurul lucru de care nu era mulțumită era faptul că, deși îi promiseseră patronii italieni de nenumărate ori încă de la început un contract de muncă, Maria a continuat să lucreze fără forme legale 7 ani de zile în cadrul acestei familii.

Întâmplarea nefericită care va schimba pentru totdeauna viața Mariei a avut loc în 7 august 2015, când sprijinind-o pe bătrâna de care avea grijă și care se dezechilibrase, Maria cade la pământ fracturându-și piciorul drept. A mers de urgență la spitalul din localitate unde, supusă analizelor medicale și radiografiilor, s-a constatat fractura. În urma diagnosticului a primit îngrijirile necesare, iar din 4 în 4 zile se prezenta la control medical.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În cadrul terapiei de recuperare i s-a recomandat o cizmă ortopedică care avea rolul de a-i imobiliza piciorul în vederea vindecării osului. Timp de o lună de zile Maria face controalele prescrise de medici, la fiecare patru zile mergând la spital unde i se aplicau unguente și i se făceau terapiile prescrise.

De specificat că, în tot acest timp, Maria continua să lucreze, să-și asume responsabilități și să îngrijească în continuare de bătrână.

14732255_1836612109902730_2952592520113865444_nÎn vara acestui an, luna iunie, în urma durerilor merge din nou la spital unde medicii constată o infecție foarte gravă la nivelul osului, Maria aflându-se la un pas de septicemie. Singura soluție pentru a-i salva viața era amputarea rapidă a piciorului drept de la genunchi.

A fost operată în cadrul secției de Ortopedie a Spitalului Civil „Madonna del Soccorso” din cadrul comunei San Benedetto del Tronto, unde i se taie piciorul drept de la genunchi în jos, în data de 17 iunie, după care a fost transferată la o casă de cură, „Stella Maris”, unde se află de trei luni de zile în vederea recuperării și de unde va fi demisă în curând.

lucrurirelmarieicraciunFamilia unde lucrase Maria în tot acest timp nu i-a oferit nici un fel de ajutor, nici moral și nici financiar, abandonând-o practic în spital după 7 ani în care nu i-au încheiat contract de muncă, ba mai mult, i-au pus hainele în câțiva saci de plastic și i le-au aruncat în mijlocul străzii. La fața locului s-au prezentat carabinierii, în urma plângerii înaintate de Maria, care au constatat faptele și și-au arătat disponibilitatea ca martori în instanță în favoarea îngrijitoarei românce, dacă va fi necesar.

”Măcar proteza la picior dacă mi-ar plăti-o, e scumpă tare, 5000 de euro iar eu nu am atâția bani. Doar în casa lor, în timp ce munceam pentru ei, mi-am rupt piciorul”, spune plângând Maria.

Dar nici ea nu a stat cu mâinile în sân. A căutat un avocat care a trimis o scrisoare familiei patronilor italieni unde erau specificate toate drepturile bănești pe care femeia ar trebui să le primească de la ei, la care patronii italieni au răspuns fără nici o ezitare: ”Nu o cunoaștem pe femeia asta, nu știm cine este!” 

Pe ea, pe Maria Crăciun, care timp de 7 ani i-a servit cu responsabilitate și stoicism, fără să-i acorde drepturile legale fundamentale instituite prin lege și conforme cu normele Contractului Colectiv de Muncă în vigoare pe teritoriul Italiei.

Pentru drept la replică, echipa Rotalianul a contactat-o telefonic și pe fiica bătrânei unde românca lucrase pentru a auzi și versiunea domniei sale. Am reușit să vorbim cu aceasta, explicându-i că am fost contactați de doamna Crăciun și dându-i detalii despre tot ce ne-a povestit românca noastră, iar primul răspuns primit de noi a fost: ”Și ce legătură am eu?”, povestindu-ne că, de fapt, Maria Crăciun are diabet iar piciorul i-a fost amputat din această cauză. În final, printre altele, ea a adăugat și un sec ”nu o cunosc pe femeia asta”. Iar noi o ”credem” pe cuvânt, altfel de unde avea ea să știe că Maria suferă de diabet, spitalul unde este internată, precum și alte amănunte?

La vreo oră după ce am sunat-o, am primit și un sms de intimidare de la fiica bătrânei: ”am delegat deja avocatul meu de încredere să intervină împotriva oricărei persoane care va prejudicia persoana mea și imaginea mea”, scrie amenințător femeia.

Iar Maria, femeie de 59 de ani, vrânceancă la origine, departe de casă și de cei dragi, se află pe un pat de spital cu durere mare în trup și în suflet, cu o lacrimă în plus și cu un picior mai puțin.

Și fără un ban în buzunar!

Vă prezentăm în final, declarația video a Mariei Crăciun care, de pe patul de spital, ne dă detalii despre cele întâmplate. Iar noi, rămânem cu speranța că autoritățile sau reprezentanții comunității românești din Italia se vor sesiza în acest caz și vor da o mână de ajutor Mariei să-și recapete demnitatea și dreptul la o viață decentă.