O badantă română din Italia a moștenit averea bătrânei asistate. „Prefer să-i rămână Corneliei, decât rudelor”

Selene Pozzari, o pensionară italiancă din localitatea Cremona, avea 84 de ani când a murit și era îngrijită de ani întregi de Cornelia, o femeie română pe care bătrâna o alinta cu afecțiune „Elia”. Cu mult înainte să moară, pe data de 4 mai 2019, Selene și-a pregătit testamentul și a lăsat tot ce avea badantei românce, dar rudele pensionarei nu sunt mulțumite de această decizie și au decis să o dea în judecată pe conaționala noastră, scrie publicația locală La Provincia di Cremona.

Cornelia, care este o infirmieră ieșită la pensie, a avut grijă zi și noapte de Selene, ani la rând, iar cele două locuiau împreună într-un apartament din cartierul Zaist, din Cremona. Același apartament în care Cornelia locuiește și în prezent, fiindcă bătrâna pe care o îngrijea a decis să i-l doneze ei. Același apartament, de altfel, în care pe data de 21 februarie 2014 a intrat și notarul Massimo Galli pentru a întocmi testamentul bătrânei.

«Doamna Selene era perfect lucidă», a relatat notarul în tribunal, precizând că în mod normal acest gest, de a se deplasa el la domiciliul clientului, îl face doar pentru persoanele în vârstă. Notarul a mai precizat, de asemenea, că două colaboratoare ale biroului notarial au fost denumite martori la scrierea testamentului.

«Este un lucru care se întâmplă des. De obicei, actele sunt întocmite la birou, iar colaboratoarele sunt acolo», a mai explicat notarul.

Galli a povestit că în acea zi, în casă, se afla și badanta română , dar că aceasta nu a participat la discuția pe care notarul a avut-o cu bătrâna. Înainte de a fi scris testamentul, notarul este obligat să îi explice anumite norme clientului său.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

«Doamna arăta foarte conștientă de ceea ce făcea. Vorbea în mod clar și mi-a arătat, de asemenea, ce ordine este în casă (evidențiind astfel meritele îngrijitoarei române – n.r.). Eu i-am explicat ce rol are testamentul, ce se va întâmpla dacă-l va face și ce nu se va întâmpla. Am întrebat-o dacă are rude. Am constatat că nu avea copii, frați, nepoți, ci doar rude îndepărtate, iar doamna a înțeles și a numit-o drept moștenitoare pe Cornelia», a povestit în continuare notarul italian.

«Mi-a spus: „Fac asta fiindcă e cea care mă asistă în acest moment al vieții mele, pentru că îmi este alături”. Mi-a cerut să scriu fraza asta în testament. Și în acel moment mi-a arătat ce ordine este în casă. Pentru mine, capacitatea de înțelegere a lucrurilor a doamnei era evidentă. Și dacă aveam vreun dubiu, aș fi plecat și aș fi cerut mai multe informații medicului de familie», a mai adăugat Galli.

Așa a ajuns în tribunal, ca martor, și Lucia Tonghini, medicul de familie al bătrânei de 84 de ani care a ținut să sublinieze și ea luciditatea de care Selene dădea dovadă.

„A fost pacienta mea timp de mulți ani, până la un an înainte de moartea ei. A suferit o ischemie, un accident vascular cerebral, dar își revenise cu bine. Singura problemă pe care a avut-o a fost legată de mers, care a apoi s-a agravat. Tulburări cognitive? Nu. În cel mai rău caz și-a schimbat puțin viziunea asupra vieții: nu mai mergea, dar era foarte lucidă, își aducea aminte tot, dădea ordine, avea un caracter puternic”, a explicat în fața judecătorului medicul de familie.

O altă mărturie esențială legată de faptul că bătrâna nu suferea de probleme psihice și nu putea fi înșelată cu ușurință, așa cum susțin rudele acesteia, este cea a unui alt notar, Laura Genio. În luna noiembrie 2017, bătrâna a decis să-i doneze Corneliei apartamentul în care locuiau, iar Genio a fost cea care s-a ocupat de actele de rigoare.

«Doamna îmi spusese: „Prefer să-i rămână Corneliei, decât rudelor”», a afirmat notarul.

Avocatul care reprezintă rudele bătrânei la proces, Francesco Chiodi, afirmă că numai cu câteva zile înainte să aibă loc donația, acestea au cerut să fie desemnat un administrator pentru averea Selenei. Notarul Laura Genio nu avea la cunoștință acest fapt, însă, așa cum a mărturisit chiar ea.

În ciuda acestor mărturii din partea a trei persoane demne de încredere, rudele pensionarei decedate – fiind vorba, mai exact, de trei verișori de gradul doi – insistă că îngrijitoarea română a înșelat-o pe Selena pentru a numi-o moștenitoarea averii și că bătrâna nu ar fi fost sănătoasă la minte când a luat această decizie. Mai mult, românca este acuzată că ar fi înșelat-o pe Selena să-i lase moștenire și 100.000 de euro, bani pe care-i avea în contul bancar, precum și o poliță de asigurare în valoare de 15.000 de euro.

Românca noastră va fi nevoită astfel să se prezinte din nou în tribunal pe data de 20 ianuarie 2021 pentru a se apăra cu ajutorul avocatului Raffaela Buondonno.