O „badantă” româncă din Italia a refuzat să plece de la locul de muncă după ce a fost concediată

O îngrijitoare română din Vigliano, provincia Biella (Piemonte), a refuzat să părăsească locul de muncă după ce i s-a anunțat concedierea de către angajatori, informează News Biella.

O ceartă violentă s-a înregistrat ieri, 11 mai, într-o casă din Vigliano, între o îngrijitoare română în vârstă de 54 de ani și o femeie italiană de 84. Se pare că disputa a avut loc în momentul în care s-a sfârșit raportul de muncă dintre cele două femei. În ciuda avertismentelor angajatoarei sale, îngrijitoarea ar fi opus rezistență pentru că nu dorea să părăsească locul unde a lucrat până de curând și de la care a fost concediată.

Nepoata bătrânei italiene, în vârstă de 35 de ani, a intervenit la fața locului și a chemat carabinierii care au readus situația la normalitate. Conaționala noastră, care după declarațiile sale și ale bătrânei primise conform legii preavizul de concediere, și-a luat bunurile și a părăsit locuința bătrânei pe care o îngrijise.

Drepturile şi obligaţiile personalului casnic în Italia

Munca lucrătorilor casnici pe teritoriul Italiei este reglementată de un Contract colectiv de muncă al lucrătorilor casnici (CCNL) cu aplicaţie pe tot teritoriul italian. Acest Contract colectiv specifică drepturile şi obligaţiile angajatorilor precum şi cele ale angajaţilor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

CCNL (Contratto Collettivo Nazionale del Lavoro Domestico), cu prevederile complete îl puteți citi aici.