Badantă ucraineană din Italia: „Țara mea trebuie să lupte până în ultima clipă!”

Valentina, o îngrijitoare ucraineană care lucrează la Sassari din anul 2002, a fost intervievată de Sassari Oggi și a transmis, cu aceeași determinare de care dau dovadă compatrioții săi în aceste ultime zile de război, că țara sa nu se va preda și ucraineni vor lupta cu curaj până când va fi nevoie. „Țara mea trebuie să lupte până în ultima clipă!”

Valentina a ieșit în pauza de două ore și a mers să se întâlnească cu alte femei ucrainene, într-un bar din centrul orașului, unde subiectul conversației este bineînțeles conflictul armat din țara de proveniență. „Nu ne așteptam la acest război – a spus Valentina – până cu o zi înainte de a începe Putin nega atacul.”

Valentina este jumătate ucraineană, jumătate rusă. „Mama mea era din Rusia. Am locuit în Komsomolskaya, pe timpul Uniunii Sovietice, la granița cu China”.

Apoi s-a transferat la Kiev, unde locuiește acum fiica sa împreună cu nepoții. „Lucrează în smart-working pentru o bancă. Stă cu multe alte persoane într-un subsol pentru a scăpa de bombe”.

Badanta ucraineană este bine informată de ceea ce se întâmplă acum în țara sa: „Rușii avansează, dar oamenii noștri rezistă și nu fug. Toată lumea ajută la luptă, chiar și copiii, nu doar adulții”, a spus femeia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Inamicul este Vladimir Putin, președintele Federației Ruse din mai 2012 și aflat la putere de 22 de ani încoace.

„Vrea să pună mâna pe bogățiile țării noastre și pe noi să ne înrobească”, a spus Tamara, prietenă cu Valentina. Ambele femei ucrainene contestă declarația făcută de Putin cu puține zile în urmă, în care spunea că Ucraina, din punct de vedere istoric este parte a Rusiei. „Nu este adevărat – replică femeile – suntem un popor autonom, n-avem noi treabă cu Rusia”.

Valentina povestește de cum și-a îndoctrinat Putin poporul: „Fratele meu locuiește în Rusia și nu crede că este război în Ucraina. El crede că Putin vrea doar binele nostru. Dacă îi spun că este fascist, se supără”.

Doi frați cu opinii diverse, care văd aceeași situație din puncte de vedere diferite. Dar Valentina e convinsă și extrem de determinată de ceea ce gândește. Ea a mai adăugat: „De fapt nu sunt pe jumătate rusă, ci sunt sută la sută ucraineancă.”