Badante și menajere în Italia, bonus COVID de 1000 de euro pentru cele care lucrau prin agenție în februarie 2020

Tribunalul din Genova a emis în ultimele zile o sentință prin care lucrătoarele care lucrau ca asistente familiale (badante) și menajere prin intermediul unei agenții de muncă, au dreptul la bonusul covid de 1 000 de euro prevăzut în primăvara acestui an de Decretul de Relansare. Inițial, lucrătoarele care lucrau printr-o agenție nu figurau printre beneficiari.

Cazul a intrat în atenția sindicaliștilor din acest sector când unele lucrătoare, care lucrau ca îngrijitoare sau menajere prin intermediul unor agenții, s-au prezentat la birourile Patronat ale Inca Cgil din Genova pentru a solicita bonusul de 1 000 de euro ca despăgubire parțială pentru inactivitatea din lunile aprilie și mai, datorită carantinei generale.

Cererile lor au fost trimise la INPS, dar au fost respinse, deoarece lucrătoarele în cauză nu erau angajatele familiilor la care lucrau, ci ale agențiilor de muncă. Astfel, Patronatul, reprezentat de avocata Barbara Storace, a intentat o acțiune în justiție pentru protejarea lucrătoarelor aflate în situația descrisă mai sus.

În aceste zile, Curtea Judecătorească din Genova a emis sentința care elimină discriminarea. Gabriele Parodi, directorul de la Inca Cgil Genova a declarat: „Suntem foarte mulțumiți de rezultatul acestui caz, nu exista niciun motiv pentru a discrimina aceste lucrătoare care își vor primi acum drepturile. Ne bucurăm, de asemenea, că dreptatea pleacă de această dată de la Genova!” Patronatul Inca CGIL a transmis că lucrătoarele respective au la dispoziție un an de la data respingerii cererii pentru a face apel.

Condițiile de îndeplinit

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Lucrătorii din sectorul casnic care la data de 23 februarie 2020 aveau un contract de muncă de cel puțin 10 ore pe săptămână, nu beneficiau de alt tip de ajutor social și nu locuiau cu angajatorul, au dreptul la un bonus de 1 000 de euro ca subvenție în context Covid-19. Bonusul va fi plătit de INPS, în două tranșe și nu există un termen limită pentru depunerea cererii.

Totodată, sunt excluși lucrătorii care primesc pensie, cu excepția celei de invaliditate, precum și cei care au alt tip de contract de muncă pe timp nedeterminat.

Cererea poate fi depusă atât prin intermediul birourilor CAF/Patronato din zona de rezidență, precum și pe site-ul INPS, care trebuie accesat folosind codul PIN primit la înregistrare.