Badante în Italia, evaziune fiscală de 39 milioane de euro. Agenții de plasare a forței de muncă anchetate

În urma unei anchete demarate de inspectorii Gărzii Financiare din Vicenza, sub coordonarea Parchetului din Roma, au fost descoperite 19 cooperative și agenții de plasare a forței de muncă, din domeniul asistenței familiale, care nu au plătit către stat taxele și impozitele obligatorii și au primit rambursări necuvenite de TVA. O evaziune fiscală în valoare totală de 39 de milioane de euro, se arată într-un comunicat al Gărzii Financiare italiene.

Un număr de 20 de persoane (printre care contabili și proprietari de agenții) sunt cercetate de autorități. A fost pus sechestru pe 36 de proprietăți imobiliare situate în provinciile Lucca, Pistoia, Latina, Roma și Ascoli, pe două bărci de lux, trei mașini, ceasuri scumpe și conturi bancare.

Potrivit unui comunicat emis de Garda Financiară ancheta a fost declanșată după ce o femeie de origine străină, care lucrează într-un sat din zona Vicenza ca îngrijitoare, s-a plâns că a fost obligată să plătească bani drept comision la o agenție cu sediul în Padova atât înainte de a începe lucrul, cât și în momentul încasării primului salariu.

Cercetările ulterioare ale inspectorilor Gărzii Financiare au scos imediat la iveală că nu era vorba de un caz izolat, ci de o conduită pe cât de sistematică, pe atât de ilegală, care a dus la configurarea unei serii de infracțiuni grave de natură fiscală în dauna statului. O vastă fraudă fiscală care s-a ascuns în spatele funcționării acestei agenții.

Deși practic agenția din Padova se ocupa cu recrutarea și plasarea forței de muncă, îngrijitoarele erau încadrate formal în cadrul unor Societăți Cooperative, cu sediul social la Roma și la Milano. Aceste cooperative erau de fapt inexistente.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cooperativele au folosit pentru decontarea TVA facturi pentru tranzacții inexistente, în valoare de 27 de milioane de euro, emise de două societăți pe acțiuni active în sectorul imobiliar – definite drept „societăți de hârtie” – fără structură economică.

În plus, nu au plătit niciodată impozitele aferente posturilor de muncă ale persoanelor angajate în Cooperative.

Au fost identificate 19 de astfel de societăți, active pe întreg teritoriul național, în diverse sectoare economice. Nu ofereau forță de muncă doar în sectorul asistenței familiale, ci puneau la dispoziția angajatorilor și asistente medicale, paramedici, transportatori rutieri, muncitori sezonieri și muncitori în construcții. Peste 3.000 de posturi de muncă, toate fără taxele și impozitele care ar fi trebuit plătite la stat de către agențiile respective.

De exemplu, doar în zona regiunii Veneto, în câțiva ani au fost angajate peste 1.400 de îngrijitoare prin agențiile din Padova, Vicenza, Camposampiero și Dolo, pentru o cifră de afaceri de peste 5 milioane euro. Și aici, ca și în alte cazuri similare descoperite în alte regiuni italiene, nu s-au efectuat plăți de taxe aferente posturilor individuale de muncă, instituind un sistem ilicit care a făcut posibilă reducerea costurilor cu forța de muncă și astfel perturbarea pieței sectoriale.

Parchetul din Roma a dispus sechestrul preventiv pentru bunuri echivalente în valoare de peste 39 milioane de euro, în mai multe regiuni italiene. În cazul condamnării suspecților va avea loc confiscarea acestor bunuri.

Cei 20 de suspecți vor trebui să răspundă pentru infracțiunile de fraudă, fals în declarații, emitere de facturi pentru operațiuni inexistente, neplată TVA și compensații necuvenite.