Badante și menajere din Italia obligate să plătească 350 de euro pentru un loc de muncă. Două femei judecate în tribunal

Două femei din Republica Moldova riscă ani grei de închisoare după ce au fost descoperite de autoritățile din Italia că aduceau ilegal conaționale în această țară pentru a munci ca badante și menajere.

Liuba Spac și Elena Munteanu, numele celor două inculpate, le cereau femeilor 350 de euro pentru un loc de muncă, dar multe dintre ele ajungeau să trăiască un adevărat coșmar.

Acesta a fost și cazul lui C.G., o tânără moldoveancă, în vârstă de 26 de ani la acea vreme (septembrie 2018), care avea o fetiță de 5 anișori de crescut și a plecat la muncă în Italia pentru o viață mai bună.

Odată ajunsă acolo, Liuba și Elena, care lucrau în complicitate cu Antonino Ingrassia, un recidivist italian, și fiicele acestuia, se foloseau de o asociație fantomă și un CAF (Centru de Asistență Fiscală) pentru a încasa de la ea și alți cetățeni moldoveni 350 de euro de fiecare, cu scopul de a plasa-o pe piața muncii din Peninsulă.

Astfel, ne-a explicat femeia moldoveancă, aceasta a ajuns să lucreze ca menajeră în casa unui bătrân de 71 de ani din Roma, Maurizio, care pe lângă faptul că pe timp de noapte încuia casa cu sistemul de securitate și lucrătoarea nu mai putea să părăsească incinta, îi mai făcea și propuneri indecente fără nerușinare, încercând să o șantajeze cu cadouri sau să o amenințe cu concedierea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Tânăra de 26 de ani nu cedat însă și l-a denunțat pe bărbatul italian la Poliție, asistată fiind de un român la care a apelat prin intermediul unei femei, româncă și ea, pe care a cunoscut-o în casa lui Maurizio.

Imediat după denunț, polițiștii au dat startul unei anchete și au descoperit astfel că în spatele acelui loc de muncă oferit moldovencei se afla de fapt o rețea complexă de exploatare a muncitorilor moldoveni în Italia.

Din cele relatate de o altă victimă a rețelei pentru redacția noastră reiese că printre acești muncitori se numărau și cetățeni români uneori, ea însăși fiind de naționalitate română.

Principalele victime vizate de Liuba și Elena însă erau moldovencele care căutau un loc de muncă pe post de îngrijitoare de bătrâni în această țară, pe care le recrutau publicând anunțuri pe site-urile de mică publicitate din țara lor.

- Continuarea după publicitate -

Persoanele recrutate erau aduse în Italia cu viză turistică prin intermediul asociației umanitare „New Abacus” în schimbul sumei de 350 de euro și erau plasate apoi la locuri de muncă în diferite regiuni din această țară, în special Lazio, Sicilia, Campania, Calabria și Lombardia.

Organizația criminală se ascundea și în spatele unui birou CAF din via Rossi, situată în cartierul Tiburtina din Roma, de unde Ingrassia și fiicele sale organizau totul și căutau locuri de muncă pentru moldovencele aduse în Italia de Liuba Spac și Elena Munteanu.

„Dacă vrei, am o badantă. Are 50 de ani și vorbește italiana, eh?”, au auzit polițiștii în interceptările telefonice dintre cele două infractoare moldovence și complicele lor italian.

Indiferent însă dacă locul de muncă era pe post de badantă, menajeră sau muncitor în agricultură, toate aceste persoane erau ținute în condiții lipsite de siguranță și demnitate.

Așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Vladimir D., cetățean moldovean și el, care a fost dus să lucreze într-o fabrică de perne din Reggio Calabria și a fost cazat chiar în incinta făbricii, împreună cu alți muncitori, unde nu aveau încălzire sau condiții pentru a trăi o viață decentă.

Alți muncitori din Calabria, care lucrau la cules de mandarine, erau plătiți numai cu un euro pentru fiecare ladă de fructe culeasă, cu o greutate de 12 kilograme.

În luna noiembrie a anului trecut, Antonino Ingrassia și cele două moldovence au fost supuși măsurii de arest la domiciliu, iar în timp ce bărbatul italian este judecat într-un proces separat, Spac și Munteanu au aflat zilele trecute ce pedeapsă le așteaptă.

Procurorii le-a cerut astfel judecătorilor de la Tribunalul din Roma, unde se desfășoară procesul împotriva celor două moldovence, să fie condamnate la 5 ani de închisoare – în cazul Liubei Spac – și 6 ani de închisoare pentru Elena Munteanu.

@rotalianul