Badantele din Italia: De Crăciun au dreptul la 48 de ore libere consecutive

În zilele de 25 și 26 decembrie, asistentele familiale din Italia (îngrijitoare, menajere, bone, etc.) nu sunt obligate să lucreze și, conform Contractului Colectiv Național de Muncă (CCNL), sunt libere 48 de ore consecutive, chiar dacă locuiesc la domiciliul persoanei pe care o îngrijesc.

Persoanele care lucrează „la fix”, adică locuiesc 24/24 în casa asistatului, au dreptul să părăsească locuința acestuia pe toată durata celor două zile în care se sărbătorește Crăciunul și Sfântul Ștefan, informează Pensioni e Fisco.

După ce își vor termina serviciul în seara zilei de 24 decembrie, vor putea părăsi, dacă doresc, locuința angajatorului pentru a se întoarce pe data de 26 decembrie, la sfârșitul zilei. Asta înseamnă că asistentele familiale vor avea dreptul la 48 de ore libere consecutive.

Sunt de luat în calcul posibile acorduri între lucrătoare și angajator, de exemplu ca lucrătoarea să se întoarcă la locul de muncă în dimineața zilei de 27 decembrie dacă nu este necesară prezența sa nocturnă, dar această decizie depinde exclusiv de înțelegerile dintre angajată și angajator.

În cazul în care angajatorul solicită prestarea muncii în aceste zile de sărbătoare, lucrătoarea, pe lângă plata sărbătorii legale care i se cuvine de drept, va trebui să primească un adaos de 60% la plata zilei respective.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru cele care lucrează la plata cu ora, dacă în zilele de 25 și 26 vor lucra vor primi în plus la salariu echivalentul a 1/6 din plata săptămânală.