Badantele din Italia au dreptul de Crăciun la 48 de ore libere consecutive

În zilele de 25 și 26 decembrie, asistentele familiale din Italia (îngrijitoare, menajere, bone, etc.) nu sunt obligate să lucreze și, conform Contractului Colectiv Național de Muncă (CCNL), sunt libere 48 de ore consecutive, chiar dacă locuiesc la domiciliul persoanei pe care o îngrijesc.

Persoanele care lucrează „la fix”, adică locuiesc 24/24 în casa asistatului, au dreptul să părăsească locuința acestuia pe toată durata celor două zile de sărbătoare, informează Pensioni e Fisco.

- Continuarea după publicitate -

După ce își vor termina serviciul în seara zilei de 24 decembrie vor putea părăsi, dacă doresc, locuința angajatorului pentru a se întoarce acolo pe data de 26 decembrie, la sfârșitul zilei. Asta înseamnă că asistentele familiale vor avea dreptul la 48 de ore libere consecutive.

Sunt de luat în calcul posibile acorduri între lucrătoare și angajator, de exemplu ca lucrătoarea să se întoarcă la locul de muncă în dimineața zilei de 27 decembrie dacă nu este necesară prezența sa nocturnă, dar această decizie depinde exclusiv de înțelegerile dintre angajată și angajator.

În cazul în care angajatorul solicită prestarea muncii în aceste zile de sărbătoare, lucrătoarea, pe lângă plata sărbătorii legale care i se cuvine de drept, va trebui să primească un adaos de 60% la plata zilei respective. Deoarece în acest an a doua zi de sărbătoare, cea din 26 decembrie, când italienii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, cade duminica, plata în cazul în care lucrătoarea lucrează reprezintă 1/26 din salariul lunar.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI