Badantele străine din Italia înșelate de cooperative: salar 800 de euro brut pe lună pentru 22 de ore de muncă pe zi, din care rămân cu 400 de euro net

Fenomenul agențiilor de tip cooperativă din Italia, care înșeală îngrijitoarele străine, profitând de faptul că nu cunosc bine limba italiană, este denunțat de Camera de Muncă din Bergamo. Potrivit ziarului Espresso, acest fenomen este în creștere rapidă, în prezent, din cauza lipsei anumitor prevederi normative din legislație care face ca totul să devină perfect legal.

Badantele înșelate sunt aproape toate străine, nu vorbesc și nu înțeleg bine limba italiană și au foarte mare nevoie de un loc de muncă, ajungând astfel să lucreze câte 22 de ore pe zi pentru maxim 900 de euro pe lună, din care apoi trebuie să plătească taxe la stat.

Capcana constă în incapacitatea îngrijitoarelor implicate de a înțelege ce tip de contrat li se oferă

Aceste cooperative italiene profită de faptul că multe dintre femeile care caută un loc de muncă pe post de îngrijitoare sunt străine, foarte multe provenind și din România, deci nu cunosc bine limba italiană și nu înțeleg că ele semnează, de fapt, actele pentru crearea unei „partita IVA”, o formă fiscală care definește un lucrător independent ca fiind plătitor de TVA în Italia.

„Neavând o bună cunoștință a limbii italiene și mergând pe încredere, semnează documente fără să știe exact despre ce este vorba. Ele cred că este contractul de muncă, în schimb li se deschide un cod fiscal pentru a plăti TVA și astfel sunt înregistrate la Camerele de Comerț locale”, declară pentru sursa citată Orazio Amboni, secretarul CGIL (Confederazione Generale Italiana del Lavoro) din Bergamo.

Cooperativele se ocupă de tot, găsesc familiile care au nevoie de o badantă, iar ele încep să lucreze, apoi, o dată pe lună, merg la sediul cooperativei pentru a încasa banii și a lua „busta paga” (fluturașul de salariu).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În realitate, aceea este o factură iar suma încasată, care este circa 800, maxim 900 de euro pe lună, este o sumă brută, pentru că fiind lucrătoare independente vor trebui mai apoi să plătească taxe și contribuții”, mai adaugă Amboni.

În concluzie, aceste femei sunt înșelate de cooperative, care le fac să creadă că primesc 800 de euro net pe lună, când de fapt acesta este venitul brut, iar îngrijitoarele rămân cu circa 400 de euro în mână. Asta pentru că după un timp ele primesc acasă de la statul italian o înștiințare prin care li se cere să plătească sume uriașe de bani, corespunzătoare taxelor și contribuțiilor specifice unei persoane fizice care este înregistrată ca plătitoare de TVA.

Tot atunci este și momentul când îngrijitoarele își dau seama că au fost înșelate și, în ciuda nenumăratelor denunțuri făcute la autorități împotriva acestor cooperative, de cele mai multe ori nu se poate face nimic, fiindcă majoritatea dintre aceste agenții sunt înregistrate în alte țări sau, mai rău, legislația italiană din momentul de față nu permite ca aceste înșelătorii să fie interpretate ca fiind ilegale.

„Evident, familiile (n.r. – pentru care lucrează badantele) nu știu de aceste înșelătorii – mai adaugă Amboni – și la rândul lor au un raport comercial cu agenția, căreia îi plătesc dublu față de ceea ce primește badanta. Între timp, se întâmplă ca prin contractul încheiat cu cooperativa, familiilor bătrânilor asistați să li se interzică să angajeze direct o badantă care a lucrat pentru ei prin cooperativă pentru timp de cel puțin trei ani de la încheierea raportului de muncă cu badanta, altfel riscă să plătească penalități de 250 de euro pe lună și până la un maxim de 9.000 de euro.”

Prin modul în care sunt structurate aceste agenții de tip cooperativă, este un sistem perfect pentru a ocoli legislația și a plăti foarte puțin îngrijitoarele, iar Ministerul Muncii din Italia a invitat toți inspectorii de muncă să se concentreze anul acesta asupra acestor false cooperative, mai scrie sursa citată.