Un băiat român din Italia în vârstă de 12 ani a scris și desenat o carte despre noțiunile fundamentale ale muzicii

Un băiat român în vârstă de numai 12 ani, care trăiește alături de părinții săi la Novi Ligure, în Piemonte, a scris și desenat o carte destinată celor care fac primii pași în inițierea studiului muzicii. La vârsta lui, Karol Mihai Gheti are deja un adevărat palmares ca pianist, studiază muzica de când avea doar 4 anișori, iar recent ne-a surprins cu acest nou succes al său. Cartea La musica… a fumetti este destinată copiilor și nu numai, este rodul sârguinței, pasiunii și ambiției unui băiețel român de care suntem siguri că vom mai auzi.

Coperta cărții „La musica… a fumetti”, scrisă de Karol Mihai Gheti, băiețel român în vârstă de 12 ani

„La musica… a fumetti a luat naștere din dorința de a transmite și altora dragostea pentru muzică”, ne-a spus mama băiatului care a adăugat: „Karol este un copil căruia îi place foarte mult să citească: citește pentru a învăța, citește pentru a se relaxa și citește atunci când se plictisește. Citind diferite cărți de muzică și-a dat seama că niciuna nu este așa cum i-ar plăcea lui să fie adică interesată, relaxantă și amuzantă în același timp.”

În vara anului trecut, în timp ce pregătea examenul pentru teoria ritmică și percepția muzicală la Conservatorul din Torino, a început să scrie cartea cu ajutorul căreia ar vrea să îi ajute pe cei care încep să studieze muzica, să-i facă să înțeleagă mai ușor noțiunile fundamentale ale acesteia. Pe 16 decembrie 2019, termina manuscrisul cărții și a profitat de perioada de izolare la domiciliu din această primăvară pentru a edita-o și pe computer. Odată lucru finit a trimis-o editurii Momenti care a publicat-o.

Tot în perioada lunilor de izolare la care am fost obligați de pandemia cu coronavirus, Karol a compus primul lui rondo pentru pian, octavin și trombon, dar și primele exerciții de tehnică muzicală. Aceste compoziții se regăsesc în cartea La muzica… a fumetti.

Cartea poate fi cumpărată de pe situl Edizioni Momenti, pe Amazon, ibs sau poate fi comandată în orice librărie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Pagină din cartea „La musica a… fumetti”, de Karol Mihai Gheti (12 ani)

Karol Mihai Gheti s-a născut la Brad, județul Hunedoara, pe data de 23 iunie 2008. La vârsta de numai 2 anișori s-a mutat în Italia împreună cu părinții lui, iar în 2012, la 4 ani, a început cursurile de propedeutică în muzică, sub îndrumarea profesoarei Raffaella Tassistro, la Institutul Muzical Alfredo Casella din Novi Ligure. La vârsta de 6 ani a început să studieze pianul împreună cu profesorul Nikolai Bogdanov în cadrul aceluiași Institut Muzical.

A 7 ani a început să facă parte din Coro delle Voci Bianche condus de profesoara Raffaella Tassistro, cu care a participat la importante producții muzicale: „Carmina Burana” de Carl Orff, diverse festivaluri și stagiuni muzicale ca de exemplu Festivalul Marenco, Musica Novi, Orchestra in provincia, Rivoli Musica etc.

A participat în calitate de pianist la Invasioni Musicali organizate în cadrul Festivalului
Perosi din Tortona (edițiile din 2018 și 2019). A luat parte la numeroase concursuri pianistice naționale și internaționale clasificându-se mereu pe primele locuri. În 2019, la vârsta de 11 ani, a susținut examenul de propedeutică pentru Teoria ritmică și percepția muzicală (anul II de studiu) unde a obținut punctajul 96/100 .

Studiază la Școala Doria din Novi Ligure, unde a terminat primul an cu două medii de 8 (sport și arte) iar restul de 9 și 10. Este pasionat de astronomie și aviație, dorindu-și să devină pilot și astronaut. Visul lui este să fie în viitor primul om care ajunge pe planeta
Marte. „Mi-ar plăcea să zbor cu avionul în jurul lumii, ca să văd toate minunile sale”, a mărturisit Karol Mihai Gheti.