Băiețelul ucrainean căutat în Italia a fost găsit mort. Sasha avea 4 ani și fugea din calea bombelor

Sasha, băiețelul ucrainean de 4 ani care a dispărut la jumătatea lunii martie, în timp ce încerca să fugă din calea războiului împreună cu bunica sa, a fost găsit mort. Copilul era căutat și în Italia, după ce o serie de indicii care duceau la ipoteza că ar fi ajuns cu un autocar în această țară.

Alexander (Sasha) Zdanovich Yahno, născut pe 4 martie 2018, a dispărut pe 10 martie în timp ce fugea din Visgorog, regiunea Kiev, alături de alte șase persoane și doi câini. Oamenii din Visgorog au rămas blocați din cauza podurilor bombardate și a drumurilor blocate de trupe ruse, iar singura cale de scăpare era traversarea râului Nipru. Localnicii au încercat astfel să evacueze copiii, femeile și bătrânii spre satul Rovjîi.

Sasha era cu bunica sa și cu celelalte persoane într-o barcă dar, din nefericire, ambarcațiunea lor a fost vizată de un atac al trupelor ruse. Bunica a decedat pe loc, iar Sasha a fost dat dispărut. Era unicul din barca respectivă care purta vestă de salvare, de aceea s-a sperat că ar fi fost posibil să fi scăpat cu viață.

Alexander (Sasha) Zdanovich Yahno, născut pe 4 martie 2018, decedat în martie 2022, în timp ce țara sa era invadată de trupele ruse

Mama bebelușului a pornit imediat în căutarea disperată a fiului ei și multe persoane printre care rude, prieteni, cunoștințe, vedete sau simplii cetățeni s-au mobilizat pentru a-l găsi pe micuț.

Mama copilului, Anna Yakhno, făcuse un apel disperat în încercarea de a-l găsi pe băiețelul cu zâmbet angelic. „Astăzi este a 19-a zi a războiului dintre Rusia și Ucraina. Și a 5-a zi de căutare pentru Sasha. Încercând să se salveze de invazie, au îndrăznit să traverseze lacul de acumulare a Kievului cu bunica și câinii lor iubiți pe o barcă, pe 10.03. Contactul cu ei a fost pierdut. Bunica a fost găsită moartă pe 11, însă corpul nu a putut fi ridicat. Localnicii au fost rugați să țină o înmormântare. Sunt recunoscătoare tuturor pentru răspuns și susținere. Credința și speranța sunt mereu cu noi. Continuăm să căutăm și să credem în miracole! Ajutaţi-mă să-mi găsesc fiul”, scria mama sa pe pagina de Facebook, alături de mai multe fotografii cu Sasha, la scurt timp după dispariția băiatului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Apelul de căutare al copilului ucrainean a fost lansat și în Italia de Associazione Cittadini del Mondo Odv din Cagliari și confirmat de consulul onorific al Ucrainei în Sardinia, Anthony Grande, care a vorbit cu mama băiețelului. Despre Sasha se zvonea că ar fi urcat împreună cu alți refugiați într-un autocar spre Italia, dar așa cum s-a aflat mai târziu această pistă a fost una falsă.

Micuțul a fost găsit decedat, el s-a înecat în apele reci ale Niprului în timp ce fugea din calea bombelor.

Sasha cu mămica lui. Sursa Foto: Observator

„Le mulțumesc tuturor celor care au crezut că trăiește, care ne-au ajutat în operațiunile de căutare, le mulțumesc tuturor pentru rugăciunile și credința voastră, pentru sprijin. Din păcate, Sasha, îngerașul nostru, este deja în rai! Astăzi sufletul lui și-a găsit liniștea”, a scris mama băiețelului, Ana Iahno, pe Instagram.

Distribuie acest articol