Doi români și un cetățean din Republica Moldova au furat în Italia 72 000 de euro din bancomate. Prejudiciul a fost parțial recuperat

Doi români și un cetățean din Republica Moldova au reușit să fure în Italia 72 000 de euro din bancomatele oficiilor poștale și dintr-un ATM al băncii Monte dei Paschi di Siena, iar în urma unei înțelegeri stabilite cu judecătorul și procurorul de caz au primit reducerea pedepselor cu închisoarea, în schimbul restituirii unei părți din sumele furate. Este pentru prima dată în regiunea Toscana când Poșta Italiană și Banca Monte dei Paschi di Siena au reușit recuperarea parțială a prejudiciului, relatează publicația Il Tirreno.

Vasile Pitel, în vârstă de 24 de ani, împreună cu Maxim Martinic, 40 de ani, domiciliat în orașul Viareggio și Vasilii Bulgaru, moldovean în vârstă de 37 de ani, au reușit numai într-o lună de zile, între 15 septembrie 2020 și 15 octombrie 2020, să fure 72 000 de euro din mai multe bancomate. Cei trei se foloseau de metoda „jackpot” (o metodă prin care hoții virusează computerul ATM-ului, reușind apoi vizualizarea pe ecranul principal al casetelor cu bani și comandând astfel golirea lor).

Grupul de infractori a dat mai multe lovituri de acest fel la bancomate care aparțineau Poștei italiene, din Toscana până în Liguria, mai exact în localitățile Gallicano, Vallecchia (Pietrasanta), San Martino in Freddana (Pescaglia), Vezzano Ligure (provincia La Spezia), dar și în San Giovanni Valdarno (provincia Arezzo) la un bancomat ce aparținea băncii Monte dei Paschi di Siena.

Vasile Pitel, apărat în instanță de avocatul său, Aiman Nakkache, a ajuns la un acord cu magistrații asupra unei pedepse cu închisoare de 2 ani și șase luni, restituind Poștei italiene 9 500 de euro și 500 de euro băncii Monte dei Paschi di Siena. Maxim Marinic și Vasilii Bulgaru au primit o condamnare de 3 ani cu executare, restituind Poștei suma de 5 000 de euro.

Sursa citată informează că cei 14 500 de euro pe care infractorii s-au obligat să îi restituie au fost deja încasați de instituții. La aceste sume se mai adaugă și 8 700 de euro în bancnote de 50, descoperiți de anchetatori la domiciliile celor trei. Banii au fost găsiți la perchezițiile efectuate în urma arestării lor sub acuzația de furt calificat, după o lovitură asupra unui bancomat al oficiului poștal din Segromigno, pe 15 octombrie 2020. În total, sumele recuperate de Poșta Italiană se ridică la aproximativ 25 000 de euro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La nivel procesual, recuperarea unei părți a prejudiciului este considerată un succes, obținut de către adjunctul procurorului, Antonio Mariotti, împreună cu avocații inculpaților și în urma muncii depusă de carabinieri și de comandantul acestora, colonelul Ugo Blasi, căruia îi era cunoscută tehnica de „jackpotting” folosită de conaționalii noștri și de complicele lor moldovean.