Bărbat violat de o prietenă. Femeia a fost condamnată la închisoare

Tanya Lord, o femeie de naționalitate britanică în vârstă de 41 de ani, rezidentă în orașul Lurgan (Irlanda de Nord), a fost condamnată vineri, 10 martie 2023, la închisoare, după ce a recunoscut că a violat un bărbat în timp ce acesta dormea.

După cum relatează Daily Mail, femeia va trebui să stea doi ani în închisoare și alți doi în condiții de libertate supravegheată.

Nici judecătorul Patrick Lynch de la Tribunalul din Craigavon (un district al comitatului Armagh) și nici avocatul apărării nu au putut găsi un caz similar petrecut vreodată în Regatul Unit.

„Se pare că nu trebuie făcută nicio distincție între această faptă și violul asupra unei femei” a spus judecătorul care a subliniat modul în care victima a fost lăsată cu „cicatrici” psihice și lipsă de încredere în oameni în urma acestei agresiuni.

Judecătorul a precizat că „există un mit repetat conform căruia bărbații sunt mai puțin susceptibili” la consecințele agresiunilor sexuale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Judecătorul a dezvăluit că bărbatul abuzat a primit consiliere psihiatrică și i s-a prescris în continuare medicamente pentru sănătatea sa mentală, precum și că și-a pierdut încrederea în oameni și „se simte singur” dacă nu este cu copiii săi.

„Nu aș dori acest lucru nimănui”, a spus victima într-o declarație de impact, după care a subliniat că „voi încuraja pe oricine a fost abuzat să denunțe infracțiunea”.

În ziua în care procesul ei trebuia să înceapă, din luna decembrie a anului trecut, femeia, domiciliată în Derrylodge Manor din Lurgan, a pledat vinovată la acuzația că, pe 23 iunie 2020, a determinat un bărbat „să se angajeze într-o activitate sexuală cu ea (…) deși acesta nu și-a dat consimțământul.”

Procurorul Joseph Murphy a explicat că bărbatul a băut mult în ziua respectivă și s-a întâlnit cu femeia după ce ea a terminat programul de muncă.

Cei doi au mers apoi la ea acasă, au mai băut câteva beri și au mâncat ceva, apoi s-au culcat. Amândoi purtau pantaloni scurți.

În acest context, bărbatul nici nu se gândea că ar putea avea loc un raport intim, deoarece știa că femeia este lesbiană.

Procurorul a precizat însă că în primele ore ale dimineții, acesta s-a trezit și „a simțit o durere în piept”.

Buimac, în timp ce se trezea din somn, și-a dat seama că boxerii săi fuseseră trași până la genunchi, iar femeia „îl călărea, mișcându-se în sus și în jos”, forțându-l să întrețină cu el un raport intim complet.

Tanya Lord, 41 de ani, este acuzată că a violat un prieten. Foto: dailymail.co.uk

Procurorul a adăugat că bărbatul a împins-o de deasupra sa, iar ea s-a prefăcut imediat că doarme.

Victima s-a dat jos din pat „pentru a procesa ceea ce s-a întâmplat”, apoi s-a prefăcut că a adormit pe o canapea.

După un timp femeia și-a strâns hainele de pe jos, iar când ea a părăsit camera, el s-a îmbrăcat și a părăsit locuința.

Ulterior, bărbatul a discutat întâmplarea cu mama și partenera sa, apoi a decis să denunțe fapta la poliție.

El fost dus la un centru de anchetă pentru viol, unde a trebuit să suporte un examen mai neplăcut, să i se ia probe din părțile intime și să fie interogat și înregistrat de detectivi specialiști.

Instanța a aflat că acele probe au contribuit la formarea unui „caz copleșitor” împotriva inculpatei, deoarece ea a susținut că nu a existat niciun contact sexual, dar profilul complet al ADN-ului său a fost găsit pe organul genital al victimei.

În timpul interogatoriului, femeia „nu a putut oferi nicio explicație” de ce ADN-ul ei a fost găsit pe trupul bărbatului și, la peste doi ani de la incident, cu întârzieri și amânări repetate și un proces întrerupt, ea și-a mărturisit în cele din urmă vinovăția, în „cel de-al doisprezecelea ceas”.

Procurorul Murphy a subliniat faptul că victima era adormită când a fost atacată, ceea ce a însemnat o caracteristică agravantă a cazului. El a mai dezvăluit instanței că nu a putut găsi niciun caz similar în Marea Britanie.

„De fapt, acest caz a implicat o femeie care a întreținut relații sexuale cu un bărbat fără consimțământul acestuia și ar trebui să existe paritate între victimele de sex masculin ale infracțiunilor sexuale și victimele de sex feminin”, a spus Murphy.

El a adăugat că, altfel, ar afirma „mitul că bărbații sunt mai puțin afectați” de o agresiune sexuală decât femeile.

Avocatul apărării, Michael Ward, a precizat că Tanya Lord, care suferă de o tulburare de personalitate și are o sănătate mentală precară, „și-a exprimat remuşcarea pentru infracţiunea ei și o anumită conștientizare a victimei”.

„Înțelege poziția în care s-a pus singură și își exprimă astăzi, prin mine, remușcările și scuzele victimei pentru incidentul nefericit și regretabil”, a spus Ward.

În afara pedepsei de patru ani, femeia a fost obligată să semneze pentru tot restul vieții ei registrul poliției pentru infracțiuni sexuale.

Distribuie acest articol