Bătrânul din Italia care l-a ucis pe fiul badantei pentru că i-a cerut să o angajeze legal pe mama sa, condamnat la 13 ani de închisoare

Un bătrân în vârstă de 85 de ani, Giovanni Vezzoli, a fost condamnat la 13 ani și 4 luni de închisoare pentru uciderea lui Thomas Achille Mastrandrea, fiul în vârstă de 42 de ani al badantei sale.

Incidentul a avut loc în urmă cu un an, când Thomas a mers la casa lui Vezzoli pentru a discuta despre angajarea legală a mamei sale, care lucra la negru. În timpul disputei, bătrânul a tras cu un pușcă, ucigându-l pe bărbat.

171410879-0981dd25-52f0-4820-a3b2-0ddb24180286
Fiul îngrijitoarei și locul unde a fost ucis. Sursa foto: La Repubblica

Deși procurorul Diletta Balduzzi a cerut o condamnare la 24 de ani de închisoare, judecătorii au aplicat o reducere de o treime a pedepsei, datorită procedurii abreviate. Având în vedere vârsta condamnatului, instanța a dispus măsura arestului la domiciliu, permițându-i astfel octogenarului să părăsească închisoarea.

De asemenea, bătrânul trebuie să plătească despăgubiri de 327.000 de euro soției victimei, Giusy Bosco, și de 250.000 de euro mamei victimei, Graziella Maria Casnici.

Omorul a avut loc pe 5 iunie 2022, când Giovanni Vezzoli l-a împușcat pe Thomas în casa sa din Gambolò, regiunea Lombardia. Victima încerca să obțină respectarea angajamentelor luate de bătrân față de mama sa, care lucra ca badantă îngrijind în special fiica cu dizabilități a lui Vezzoli. Femeia lucra fără contract legal și cu un salariu inadecvat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Thomas a cerut ca pensionarul să-și respecte promisiunile și angajamentele, oferindu-i mamei sale un contract legal.

Disputa nu a dus la nicio înțelegere, iar Thomas și-a dus mama în camera ei pentru a-și strânge lucrurile și a pleca. În timp ce părăseau casa, Vezzoli a luat pușca și a tras de la o distanță de aproximativ șase metri, lovindu-l pe bărbat în abdomen.

„Nu sunt mulțumită cu această pedeapsă de 13 ani, soțul meu nu mi-l poate aduce înapoi nimeni, iar în plus criminalul își va ispăși pedeapsa acasă”, a declarat soția victimei, asistată de avocata Laura Bastia.

„Din păcate, acesta este sistemul juridic italian. Eram pregătită pentru un asemenea deznodământ, dar nu am altă opțiune decât să accept verdictul, chiar dacă o fac cu amărăciune.”, a mai adăugat soția bărbatului ucis de pensionar.

- Continuarea după publicitate -

Povestea tragică a lui Thomas Achille Mastrandrea evidențiază problemele cu care se confruntă badantele și familiile lor în Italia, în special în ceea ce privește angajarea ilegală și condițiile de muncă nesigure.

Această situație pune în lumină necesitatea unor reglementări mai stricte și a unui control mai bun al angajării badantelor, pentru a se evita exploatarea și a se preveni incidente similare în viitor.

O mai bună protecție a drepturilor și a condițiilor de muncă ale badantelor și a familiilor lor ar putea contribui la prevenirea unor tragedii ca cea relatată mai sus.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20