Bătrână din Italia luată de badantă în România unde i s-a promis o viață liniștită: „Șapte ani de coșmar”

„Vreau să vin acasă! Mă primiți? Veniți să mă luați!”. Așa s-a încheiat trista poveste a unei bătrâne italiene care a fost dusă în România de către îngrijitoarea sa și care a fost supusă în cele din urmă la numeroase violențe fizice și psihologice.

„Mama e din nou acasă după șapte ani de coșmar”, a transmis Wanda Zardo, fiica pensionarei, conform publicației La Valsusa.

Totul a început în urmă cu aproximativ opt ani, când o badantă de origine română, pe atunci angajată a Căminului de bătrâni San Giacomo din localitatea Susa, provincia Torino, a intrat în contact cu un cuplu de vârstnici italieni, un bărbat internat în unitate și soția acestuia.

De la o zi la alta, îngrijitoarea, foarte prietenoasă și de încredere, a devenit din ce în ce mai apropiată de cei doi pensionari pe care i-a convins în cele din urmă să întrerupă relațiile cu membrii familiei lor și apoi să o urmeze în România, dar nu înainte de a-i fi încredințat gestionarea pensiei și a tuturor celorlalte resurse economice de care cuplul dispunea.

Românca a fost atât de convingătoare, încât cei doi bătrâni erau convinși că numai ea le putea garanta binele și au intrat într-un conflict deschis cu fiica lor, care a încercat în zadar să-i convingă de contrariul. Pensionara, Maria Michela De Feo, aproape că își renega fiica, afirmând că nu mai voia să aibă nimic de-a face cu ea și cu ceilalți membri ai familiei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Între timp, românca reușise să transfere peste graniță nu doar cuplul, ci și pe mama pensionarei, în vârstă de 97 de ani, care va muri după numai câteva luni de la mutarea în țara noastră. Câțiva ani mai târziu, a murit și bătrânul, lăsându-și soția singură, la mila femeii românce.

Fiica bătrânei Maria Michela De Feo, a încercat de mai multe ori să ia legătura cu mama sa, i-a scris numeroase scrisori și i-a trimis colete, dar totul era filtrat și gestionat de către îngrijitoare, care a devenit din ce în ce restrictivă cu bătrâna, transformându-se într-un adevărat torționar. Maria De Feo a trecut încet, încet, de la oaspete la prizonieră, fiind și victima multor maltratări fizice și psihologice.

Acțiunile puse în aplicare de avocați și asistenți sociali nu au dus la nimic, pentru că îndepărtarea celor trei bătrâni din Susa a fost complet voluntară și, prin urmare, nu putea fi vorba de răpire.

Pensionara ar fi încercat de mai multe ori să evadeze, dar fiecare încercare ar fi fost neutralizată de îngrijitoare, care a ajuns apoi să o pedepsească fizic și moral. În urmă cu doi ani, însă, povestea a luat o nouă întorsătură. Românca a fost nevoită să se întoarcă în Italia, la o fiică de-ale sale care locuiește în zona Rieti, pentru a scăpa de justiția din România unde pare să fi comis unele ilegalități.

A luat-o cu ea și pe bătrâna italiancă, iar aceasta din urmă a avut după un timp șansa să iasă din casă și să plece de una singură, pe o stradă izolată, dintr-o zonă rurală, unde a fost găsită de un șofer care a oprit mașina și a întrebat-o dacă are nevoie de ajutor. Pensionara a reușit să-i spună doar „Du-mă la carabinieri.” Era sâmbătă, 22 octombrie 2022. De la carabinieri a sunat-o pe fiica sa care a mers și a luat-o acasă la ea.

„Nu voi menționa numele acelei femei (al îngrijitoarei, n.r.) a spus Wanda Zardo – împotriva căreia am depus plângere și, prin urmare, așteptăm rezultatul anchetelor care sunt în desfășurare, și pentru că toată lumea din Susa o cunoaște… Am spus această poveste pentru că mi-ar plăcea să nu se mai întâmple niciodată în casele altor familii. Trebuie să fim atenți pentru că uneori sunt oameni care, etalând cele mai bune intenții, se infiltrează în familii, creând ulterior răni care apoi sunt foarte greu de vindecat, precum și prejudicii morale și materiale foarte grave.”

Despre îngrijitoarea româncă, Wanda Zardo a declarat că în prezent continuă să lucreze cu normă întreagă într-un azil de bătrâni.