O bătrânică de 95 de ani este prima persoană din provincia Modena care s-a vindecat de infecția cu noul coronavirus

Alma Clara Corsini i-a impresionat pe medicii de la spitalul din localitatea italiană Pavullo nel Frignano, provincia Modena, după ce a devenit prima persoană din localitate care a fost contaminată cu noul coronavirus și apoi prima care s-a vindecat de boală. Partea impresionată însă nu constă în niciunul din cele două elemente menționate mai sus, ci în faptul că femeia italiancă are 95 de ani și, în condițiile în care media de vârstă a persoanelor decedate în Italia în urma infecției cu coronavirus este de 80 de ani, ea a reușit să învingă virusul.

„Da, da, stau binișor, hai! Au fost foarte buni fiindcă m-au îngrijit bine și acum, peste puțin, mă trimit acasă”, spune pensionara italiancă întrebată de jurnaliști cum se simte.

„Mi-au spus că am un fizic puternic și, în ciuda vârstei mele, mă apăr bine încă”, a mai adăugat Alma citată de Gazzetta di Modena.

„Mătușa noastră ne-a dat pe spate de două ori: o dată când s-a îmbolnăvit și acum cu vindecarea asta. Dar nu ar fi reușit în veci fără medicii care au fost atât de atenți cu ea”, subliniază Antonia, nepoata bătrânei de 95 de ani.

Alma a trăit toată viața în localitatea Canevare, undeva la țară, la vreo 70 de kilometri de Modena. Soțul ei a murit în urmă cu circa 20 de ani și copii nu a avut niciodată. Din cauza vârstei sale înaintate, rudele au internat-o într-un azil de bătrâni din zonă în urmă cu un an unde a fost îngrijită foarte bine și unde sunt pregătiți să o primească din nou de mâine, când va fi externată din spital.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Între timp, Alma a devenit mândria spitalului din Pavullo, ea fiind internată acolo în data de 5 martie, când a creat de altfel și puțină panică fiindcă era prima persoană diagnosticată pozitiv în acel spital și în acea localitate. Dar doctorițele Cinzia Cappi (specialist în boli infecțioase), Maria Cristina Fontana (șefa secției de terapie semi-intensivă) și Alessandra Marrazzo (internistă), susținute de doctorul Giorgio Cioni, șeful de la medicină internă, au reușit să țină situația sub control și au ajutat-o pe bătrânica de 95 de ani să-și revină.

Alma Clara Corsini, 95 de ani și personalul medical care a îngrijit-o. Foto: Gazzetta di Modena

Inițial pensionara nu avea simptome specifice bolii COVID-19. Medicul azilului de bătrâni din San Giuseppe di Fanano, unde Alma era internată, a trimis-o de fapt la spital fiindcă bătrâna suferea de anemie. Nu avea febră deloc, doar puțină tuse, atunci când au preluat-o cu ambulanța, însă pe drum spre spital temperatura corpului a început să-i crească și tusea a devenit tot mai agresivă. Abia după notarea acelor simptome personalul medical a început să suspecteze că ar fi fost infectată cu noul coronavirus și, odată ajunsă la spital, i-au făcut testul cu tampon. A doua zi rezultatul a sosit și era pozitiv.

„Parametrii ei vitali nu ne permiteau să aplicăm un tratament ca la carte: medicamentele antiretrovirale și antiinflamatorii ar fi fost prea puternice pentru ea. Așadar, de comun acord cu Departamentul de Boli Infecțioase al Policlinicii, am decis să continuăm doar cu un tratament bazat pe antibiotice: doamna practic s-a recuperat singură. Virusul a afectat-o într-o formă ușoară: a reușit întotdeauna să respire bine, cu fluxuri mici de oxigen, care apoi a fost eliminat treptat. Ulterior a început să respire în autonomie și i-a scăzut febra. După 9 zile i-am făcut testul cu tampon din nou și un alt test după 24 de ore: ambele au ieșit negative, deci pacienta era vindecată atât din punct de vedere virologic, cât și clinic, pentru că între timp am tratat-o și pentru anemie. Din păcate, am avut și situații mult mai grave, cu pacienți intubați și transferați la Terapie Intensivă: acest virus are forme de agresiunde diferite”, au declarat doctorii.