Bebeluș de 3 luni salvat într-un avion din ghearele morții de către o pasageră

Tamara Panzino, o asistentă medicală ieșită la pensie, a salvat viața unui bebeluș de numai trei luni care încetase să mai respire la bordul unui avion ce decolase în seara zilei de  joi, 8 septembrie 2022, și efectua o cursă între orașele americane Pittsburgh (Pennsylvania) și Orlando (Florida).

Panzino se afla la bordul zborului Spirit Airlines 1691 ce decolase de doar o jumătate de oră, când micuța Anjelé a avut nevoie urgentă de un medic. Asistenta a sărit imediat în ajutorul bebelușului și a început să-i maseze pieptul și picioarele. Câteva clipe mai târziu, bebelușul a început să respire din nou. Aeronava a aterizat în siguranță pe aeroportul din Orlando.

„Îmi citeam cartea, nu eram atentă și aveam căștile în ureche”, a declarat Panzino pentru presa americană. Femeia a auzit însă o însoțitoare de bord spunând: „Avem un copil care nu respiră”.

Imediat după ce însoțitoarea de bord a întrebat prin difuzor dacă se află vreun medic la bord, Panzino a spus că a sărit de pe scaun și a mers în spatele avionului pentru a îngriji bebelușul.

„Nu aveam idee dacă micuța se sufoca sau căile respiratorii erau libere”, a spus ea. „Nu știam cu ce am de-a face. Am văzut un bebeluș. Capul era dat pe spate. Buzele erau albastre și pielea ei devenea albăstruie. În mod clar era în suferință. Nu respira. Mi-a stat inima-n piept, pur și simplu”, a continuat femeia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„I-am dat copilul tatălui. A ținut-o în timp ce eu făceam o frecare sternală, un fel de scuturare agresivă a pieptului, încercând să-l fac să plângă sau să respire adânc”.

Panzino a spus că familia și grupul său s-au mutat în partea din față a avionului, odată ce copilul a început să arate mai bine. „Culoarea bebelușului a început să arate mai bine. M-am bucurat atât de mult și am continuat să-l scutur agresiv”, a adăugat ea.

Asistenta pensionară a spus că nu a trebuit să efectueze CPR (resuscitarea cardiopulmonară) și a felicitat personalul Spirit Airlines pentru că a avut la bord „tot ce aveam nevoie”.

„În câteva minute, copilul și-a revenit. Copilul avea să fie bine”, a spus Panzino. „Am auzit sunete de respirație. Am auzit bătăi ale inimii. Doamne, a fost o ușurare totală”, mărturisește Panzino.

Ian Cassette, un meteorolog de la postul WOFL, afiliat Fox, care se afla în zborul respectiv, a declarat într-un tweet că a vorbit cu familia copilului după incident.

„Au lăudat energia pozitivă a avionului și acțiunile eroice ale Tamarei pentru salvarea micuței”, a spus Cassette.

Spirit Airlines a subliniat într-o declarație pentru TODAY că antrenează însoțitorii de bord pentru a răspunde la urgențele medicale de la bord, inclusiv pentru a solicita asistență de la profesioniștii medicali care călătoresc pe zborul respectiv.

„Exprimăm cea mai profundă mulțumire către Tamara pentru că a venit în ajutorul oaspeților noștri și aplaudăm echipajul nostru pentru răspunsul rapid”, a declarat compania aeriană.

„Nu este o chestie eroică”, a explicat Panzino pentru cei care i-au numit acțiunile eroice. „Este o comunitate care se unește și toată lumea se oferă voluntar pentru a ajuta cu ceea ce poate face cunoștințele lor. Mă bucur că am fost acolo”, a conchis ea.

Aeronava a aterizat în siguranță la Orlando, iar Panzino a plecat într-o croazieră Royal Caribbean din Cape Canaveral (Florida) potrivit presei americane.