Belgia: confiscate 142 de camioane ale unei companii de transport române, acuzată de dumping social

Poliția belgiană a confiscat 142 de vehicule și parcarea unei companii acuzate de dumping social și trafic de ființe umane. Sediul social al companiei era în Vlierzele, pe același site până acum câteva luni ocupat de o altă companie de transporturi, De Dijcker, astăzi în faliment, relatează uominietrasporti.it. O parte din locația vizată de agenții belgieni este închiriată unei familii românești care conduce o companie de transport în Belgia, dar care este bănuită de mai mult timp de practici ilegale, fiind mai degrabă o companie belgiană care se pretinde a fi din România, pentru a putea ignora legislația belgiană.

Compania opera practic prin subvenție, fără a avea relații directe cu clientul ci numai prin intermediul relațiilor cu alte companii de transport din Belgia pe care anchetatorii încearcă să le identifice.

Sediul legal al companiei confiscate, de fapt, se află în România însă conform Inspectoratului Muncii din orașul Gand care colaborează la anchetă, această locație ar fi doar una de fațadă, pentru că de fapt ar funcționa exclusiv în Belgia. Dovada acestui lucru este că niciodată camioanele nu se întorc la sediul central românesc. În plus, și tarifele de transport aplicate erau deosebit de modeste și prin urmare, acuzația de dumping social emisă de autoritățile belgiene datorate, în primul rând, utilizării șoferilor români care trăiau în condiții precare, la bordul vehiculelor sau în containere improvizate, și plătiți cu
salarii care erau mult mai mici decât cele stabilite de legislația belgiană. În urma constatării acestor aspecte a luat naștere și acuzația de trafic de ființe umane.

Cele 142 de camioane au fost confiscate și locația închisă. Pe lângă incursiunea din Vlierzele, o alta s-a desfășurat și la casa de la adresa belgiană din Wichelen a managerului român. Au fost efectuate și alte cercetări care au vizat companiile de transport din Flandra de Est și de Vest, care au subcontractat serviciile oferite de această companie.

Distribuie acest articol