Bijutier italian stabilit în țara noastră: „România are o putere economică la care nimeni nu se gândește”

Un italian în vârstă de 47 de ani este unul dintre cei mai căutați bijutieri din Iași, oraș în care s-a stabilit în urmă cu 6 ani și unde și-a construit nu doar o afacere, ci și o frumoasă familie.

Vicenzo Bartolomeo este căsătorit cu o frumoasă româncă, are doi copii și deține un atelier de reparații și creații bijuterii sub denumirea „Bartolomeo Gioielli dal 1979”. Efectuează bijuterii la comandă și le face manual: „Tot ce am aici este pentru bijuterii hand-made, nu pentru cele făcute industrial. E o meserie din care se poate câștiga, dar totul depinde de bijutier”, a declarat el pentru BZI.

Bijuterii create de Vincenzo Bartolomeo. Sursa foto: Pagina Facebook „Bartolomeo Gioielli dal 1979”

Meseria de bijutier a moștenit-o de la tatăl său, care a avut și el o poveste de emigrant în spate:

„Tatăl meu a început să facă bijuterii în anul 1979. El a emigrat din Germania în anii ’60, când plecau mulți italieni în străinătate din cauza situației politice cauzate de Cel de-Al Doilea Război Mondial și din cauză că economia italiană a fost aproape distrusă. Tata a lucrat 15 ani în Germania și a cumpărat acolo o casă distrusă, din centrul istoric al orașului Frankfurt. În fața casei erau un bijutier și un ceasornicar. De la bijutierul de acolo a învățat meserie”, a povestit pentru sursa citată bijutierul italian.

„S-a întors în Sicilia, unde am crescut și eu. Eu eram un copil la vârsta de 13 ani și atunci am început și eu să învăț cum să fiu bijutier. Sunt cel mai mic dintre frați. Fratele meu este pensionar, muncind ani de zile la Garda Financiară, iar sora mea este învățătoare. Am avut posibilitatea să mă angajez în alte domenii, dar nu am vrut. Când îi vedeam pe părinții mei în magazinul cu bijuterii, îmi ziceam că asta vreau să fac!”, a mai adăugat Vincenzo Bartolomeo, bijutier din Iași.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Sursa foto: Pagina Facebook „Bartolomeo Gioielli dal 1979”

Antreprenorul italian a cunoscut-o pe Ionela, viitoarea lui soție în Sicilia, la magazinul tatălui său

Ionela este originară din Iași și lucra în Italia. Cei doi s-au îndrăgostit și au o relație de peste 12 ani. A rămas uimită când Vincenzo i-a propus să se mute în România. Inițial voiau să deschidă magazinul cu bijuterii în București, apoi au decis pentru orașul Iași.

„Eu am vrut să vin în România. Soția nu voia să vină. Înainte să mă mut aici am vorbit cu maică-mea. I-am spus că mă mut în România. Ea mi-a zis că sunt nebun! «Ce faci acolo?! Românii vin aici, iar tu pleci în România?!» Gândește-te că eu, acolo, din familie sunt cu o situație financiară bună. Am avut două magazine cu bijuterii în Italia, dar economia a scăzut foarte mult acolo și le-am închis. Aici am început de la zero. M-am dezvoltat an de an și pot să spun că am cunoscut clienți și am avut treabă cu persoane foarte frumoase”, a povestit bijutierul italian.

Bijuterii create de Vincenzo Bartolomeo. Sursa foto: Pagina Facebook „Bartolomeo Gioielli dal 1979”

În ceea ce privește clienții, italianul este mai mulțumit de cei pe care îi are în România:

„În Sicilia, fiind într-un sătuc, ne știau toți și nu plăteau tot timpul. «Vincenzo, vin și îți aduc mâine banii!» Dar nu mai aduceau… Clienții din Iași sunt de un nivel social un pic mai înalt. Eu am încercat să mulțumesc toți clienții. Acesta a fost obiectivul meu. Avantajul e că am experiență în domeniul acesta. Îmi pare rău, dar aici nu sunt persoane care să aibă foarte multă experiență.”

În afacere a investit inițial 100.000 de euro, dar a declarat că va continua să investească.

Bijuterii create de Vincenzo Bartolomeo. Sursa foto: Pagina Facebook „Bartolomeo Gioielli dal 1979”

Despre țara noastră și situația economică în care se află este de părere că România este pe drumul cel bun:

„Economia din România este foarte bună! Țara are o putere economică la care nimeni nu se gândește. Când am venit în Iași, am muncit și la Coriolan vreo săptămână. Eram curios cum făceau bijuteriile. Domnul Aurel, de la Coriolan, are o mentalitate bună. Și zilele trecute m-am auzit cu dumnealui”, a mai spus bijutierul din Iași.

Distribuie acest articol